Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 8.913,4 ton żywca, w tym 7.068,6 ton trzody chlewnej i 1.844,8 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 6.403,6 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.445,0 ton, tj. 85,0% i mięso wołowe - 958,6 ton tj. 15,0%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 01.09.01 | 4,42 | 5,19 | 4,76 | 2,90 | 3,50 | 3,27 |
2. | 25.08.01 | 4,42 | 5,40 | 4,76 | 3,00 | 3,45 | 3,27 |
3. | 02.09.00 | 3,95 | 4,60 | 4,26 | 2,90 | 3,70 | 3,36 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | -0,21 | 0,00 | -0,10 | +0,05 | 0,00 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | -3,89 | 0,00 | -3,33 | +1,45 | 0,00 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,47 | +0,59 | +0,50 | 0,00 | -0,20 | -0,09 |
7. | 1:3 (%) | +11,90 | +12,83 | +11,74 | 0,00 | -5,41 | -2,68 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 841 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 176,0 ton, w tym:
415 szt. trzody o wadze 34,3 ton, co stanowiło 0,5% skupu ogółem tych zwierząt,
426 szt. bydła o wadze 141,7 ton, co stanowiło 7,7% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Na rynku trzody chlewnej odnotowano, w stosunku do poprzedniego
tygodnia, wzrost wielkości skupu o 4,9%. Średnia cena skupu 1kg trzody kl. I
utrzymała się na poziomie z ubiegłego tygodnia, tj. 4,76 zł/kg.Dla uzupełnienia
niezbędnej ilości surowców wieprzowych piętnaście zakładów zakupiło
532,8 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 459,2 ton - u innych producentów
krajowych. W analizowanym okresie nie zarejestrowano importu wieprzowiny.
Podaż trzody powoli wzrasta, co potwierdzają meldunki z województw:
opolskiego i podkarpackiego. Nadal jednak nie zabezpiecza w pełni potrzeb
surowcowych niektórych zakładów zlokalizowanych głównie na południu
Polski. Pośrednicy z tych rejonów wykupują masowo żywiec wieprzowy na
terenach woj. pomorskiego, co skutkuje wzrostem jego ceny. Braki w podaży tej
kategorii zwierząt sygnalizowane są również z województwa podlaskiego.
Niestabilną sytuację w podaży trzody odnotowano w woj. lubelskim. Z
informacji uzyskanych od kierowników służb surowcowych badanych zakładów
wynika, że w niektórych dniach tygodnia obserwuje się zupełny brak dostaw
tych zwierząt do punktów skupu. Przyczyna tkwi prawdopodobnie w dużym natężeniu
prac polowych. Skup bydła rzeźnego wzrósł o 33,8%. Cztery zakłady zakupiły
dodatkowo 40,2 ton wołowiny u innych producentów krajowych. Średnia cena
skupu bydła kl. A utrzymała się na poziomie z ubiegłego tygodnia, tj. 3,27 zł/kg.
Podniosła się natomiast o 8 gr średnia cena skupu krów. Najniższą cenę,
tj. 1,98 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w woj. opolskim, najwyższą,
tj. 2,76 zł/kg - w woj. małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła
ogółem odnotowano w objętych analizą zakładach w województwach:
wielkopolskim - 63,5%, podkarpackim - 42,0%, lubuskim - 34,5% i
kujawsko-pomorskim - 32,3% oraz w pojedynczych zakładach województw:
lubelskiego - 100%, małopolskiego - 37,9% i świętokrzyskiego - 27,8%. Porównując
wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego okresu ubiegłego
roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej - wzrost odpowiednio o 18,3% i 11,7%,
dla bydła natomiast - spadek odpowiednio o 3,5% i 2,7%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10 - 15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 350,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podlaskim.
Eksport
Osiem zakładów wyeksportowało łącznie 749,5 ton mięsa i jego przetworów,
z czego 40,5% stanowiły wędliny i konserwy, 32,4% - mięso wieprzowe, 21,9% -
mięso wołowe i 5,2% - artykuły uboczne uboju. Wielkość eksportu wzrosła o
3,1% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i
jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 12,6%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
891,8 ton mięsa z uboju, w tym 821,5 ton półtusz wieprzowych i 70,3 ton ćwierci wołowych,
5.963,9 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.468,2 ton mięsa w elementach kulinarnych,
3.199,9 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 01.09.01 | 7,29 | 6,16 | 7,04 | 11,37 | 14,11 |
2. | 25.08.01 | 7,30 | 6,25 | 7,13 | 11,14 | 14,10 |
3. | 02.09.00 | 6,64 | 6,58 | 7,20 | 11,12 | 13,49 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,01 | -0,09 | -0,09 | +0,23 | +0,01 |
5. | 1:2 (%) | -0,14 | -1,44 | -1,26 | +2,06 | +0,07 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,65 | -0,42 | -0,16 | +0,25 | +0,62 |
7. | 1:3 (%) | +9,79 | -6,38 | -2,22 | +2,25 | +4,59 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 20 - 25.08.2001 r. skupiono ogółem 26.126 szt. trzody, z czego 22.031 szt. (84,3%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.097 szt. (15,7%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej. Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 31,4% i kl. R - 27,5%. Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 2,2%.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 32/2001