Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Raport: Polska wśród krajów z poprawą bezpieczeństwa żywnościowego

16 lipca 2015
Bezpieczeństwo żywnościowe w świecie polepsza się, a Polska znalazła się w grupie krajów, gdzie zanotowano poprawę, mimo pogorszenia się ocen większości państw Europy - wskazuje ogłoszony raport DuPont przedstawiający Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego.

W 2015 roku Polska na tle 109 badanych państw zajęła 28 miejsce; wysoko oceniono dostęp do żywności, osiągalność cenową żywności, oraz jakość i bezpieczeństwo pożywienia. Zwrócono natomiast uwagę na rosnącą liczbę ludzi otyłych, nisko oceniono wydatki na badania i rozwój w rolnictwie i infrastrukturę transportową.

 
"Widzimy dwa czynniki, które pojawiają się w tej ocenie Polski od czterech lat, a które są bardzo nisko oceniane. Są to mianowicie nakłady na badania i rozwój w rolnictwie oraz infrastruktura drogowa. Tu jesteśmy bardzo nisko oceniani i to rok po roku. Na razie nie widać żadnej reakcji ze strony władz, żeby coś w tym temacie poprawić. A tak niska ocena w tych dwóch wskaźnikach powoduje, że nasz wskaźnik ogólny również jest zaniżony" - tłumaczył PAP dyrektor generalny DuPont Polska Piotr Gill.

 
DuPont co roku ogłasza raport dotyczący bezpieczeństwa żywnościowego na podstawie analiz Economist Intelligence Unit (EIU). Dokument bazuje na danych pochodzących z Organizacji Narodów Zjednoczonych, Międzynarodowego Funduszu Walutowego (MFW), Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Banku Światowego.

 
Według raportu Polska otrzymała 74,2 pkt na 100 możliwych, o 0,5 pkt więcej, niż w 2014 roku. Spadek pozycji z 26 na 28 wynika ze skoku notowań innych państw, które znajdowały się poza pierwszą 30-tką.

 
W Polsce wzrosły wskaźniki dotyczące dostępu do żywności (z 66,3 pkt do 70 pkt - 25 miejsce w świecie) i osiągalności cenowej (z 78,6 do 78,4 - 28 miejsce). Nieco spadła natomiast ocena jakości i bezpieczeństwa żywności (z 75,7 pkt do 75 pkt - 27 miejsce).

 
100 na 100 pkt Polska otrzymała za programy poprawy bezpieczeństwa żywności, dostęp rolników do finansowania, standardy żywienia i bezpieczeństwo żywności. Wysokie noty przyznano także za niski udział osób znajdujących się poniżej światowej linii ubóstwa w populacji kraju (99,9 proc.) oraz niewielkie straty żywności (90 pkt).

 
Na 81,8 pkt oceniono udział wydatków na żywność w budżecie domowym. Według autorów raportu stanowią one 18,5 proc. budżetu Polaków. Dla porównania na Węgrzech wydatki na jedzenie wynoszą 17,6 proc., na Słowacji - 17,4 proc., w Grecji - 16,2 proc., ale w Niemczech już 11,7 proc., a w Wielkiej Brytanii - 9,2 proc.

 
Najsłabiej natomiast oceniono wydatki na badania i rozwój w rolnictwie. Polska dostała 12,5 pkt na 100 możliwych. Według DuPont wskaźnik ten jest dwukrotnie niższy niż w 2012 roku.

 
W Polsce wzrosła też liczba ludzi z otyłością; wg raportu otyłych jest już 23,2 proc. Polaków.

 
Tylko 25 pkt otrzymała Polska za infrastrukturę transportową.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę