OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Ceny - Wieprzowina

28 listopada 2007
Szuka się klienta, który kupi… cokolwiek, ale jest to bardzo trudna sztuka. Wszyscy wszystko mają i jeśli pojawiają się jakieś zamówienia, to tylko specyficzne i jednorazowe – tak wygląda teraz rynek mięsa. Na przedświąteczne zakupy czas już najwyższy, ale nikt nie podpisuje kontraktów na sprzedaż świeżych elementów. Choć na ten towar chętni by się znaleźli. Zakłady tłumaczą, że obligują je umowy z dużymi sieciami.

Tymczasem na zachodzie Europy ceny idą w górę. To już kolejny tydzień podwyżek. W związku z tym belgijskie czy holenderskie mięso staje się coraz mniej atrakcyjne. Mimo to importerzy nieprzerwanie drenują nasz rynek i próbują wpasować się jeszcze, z tańszymi niż krajowe ofertami. Ale oczekiwania potencjalnych kupców są jeszcze niższe. Na przykład kilogram łopatki kosztuje maksymalnie 5 złotych. Tymczasem akceptowalna cena jest nawet o 40 groszy niższa.

A za wschodnią granicę sprzedawałoby się to, co najtańsze, tak jak słonina czy tłuszcz. Ale i tu żądania klientów daleko odbiegają od ofert sprzedaży – komentuje Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel w Łodzi.

Wieprzowina
oferty giełd towarowych       zł/kg

słonina
sprzedaż    2,50 – 2,60
kupno        2,20 – 2,30

tłuszcze
sprzedaż    2,00 – 2,10
kupno        1,70 – 1,80


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę