Zmiany w przepisach o wspólnej organizacji rynku wina
2 maja 2008
W dniu 29 kwietnia br. Rada Ministrów UE przyjęła projekt rozporządzenia wdrażającego reformę wspólnej organizacji rynku wina. Zmiany prawa wprowadzone w tym rozporządzeniu Rady będą implementowane do prawa polskiego w projekcie nowelizacji ustawy z dnia 22 stycznia 2004r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. Projekt nowelizacji ustawy został już przygotowany w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Planowane jest skierowanie tego projektu do konsultacji społecznych pod koniec maja br. Przewiduje się w nim m.in. zniesienie ograniczenia sadzenia winorośli i produkcji wina na terytorium Polski. Dotychczas w Polsce nie można było wyprodukować z upraw krajowych więcej niż 25 tys. hl wina rocznie w pięciu kolejnych latach gospodarczych. Planowane jest także anulowanie załącznika do ustawy z 22 stycznia 2004 r. określającego odmiany winorośli dozwolone do uprawy w celu pozyskiwania winogron do wyrobu wina. Umożliwi to wykorzystanie do uprawy w Polsce odmian winorośli sklasyfikowanych do wyrobu wina w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej. Utrzymana została także możliwość stosowania zabiegu wzbogacania przy zastosowaniu sacharozy. Planowane jest wprowadzenie zmian w przepisach ustawy z 22 stycznia 2004 r. określających warunki jakie powinni spełniać prowadzący działalność gospodarczą w zakresie wyrobu wina gronowego z upraw własnych.
Projekt nowelizacji ustawy z 22 stycznia 2004 r. przewiduje także zmiany przepisów ustawy o Agencji Rynku Rolnego w związku ze zmiany prawa UE, które nie zezwalają na to by środki z budżetu UE przewidziane na reformę wspólnej organizacji rynku wina były dostępne do wykorzystania w państwach członkowskich, które posiadają niewielkie uprawy i produkowały niewielkie ilości wina wprowadzonego do obrotu. Środki z budżetu UE zostały zarezerwowane wyłącznie do dyspozycji państw członkowskich posiadających duże areały upraw winorośli i produkujących znaczne ilości wina wprowadzanego do obrotu. Rezultatem takiego ukierunkowania wsparcia ma być ustabilizowanie produkcji wina oraz uprawy winorośli.