Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zboża

3 maja 2005

Rynek zbóż w Unii Europejskiej

Rynek zbożowy w rozumieniu Unii Europejskiej obejmuje wszystkie rośliny z tzw. grupy COP, czyli rośliny zbożowe, oleiste i białkowe na nasiona. Wspólna Organizacja Rynku w sektorze zbóż wdrożona została w lipcu 1967 roku. WOR w zakresie zbóż podlega rozporządzeniu EWG nr 1766-92 Rady. W 1992 roku Rada Ministrów Wspólnoty Europejskiej zatwierdziła reformę Wspólnej Polityki Rolnej, w rezultacie również przekształciła metody wspierania sektora zbożowego – zaprzestano wspierania opartego o politykę cenową.

więcej >>>

Rynek zbóż w Polsce

Zarejestrowany przez GUS skup zbóż zrealizowany w okresie pierwszych 9 miesięcy bieżącego sezonu był o 10% większy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Import zbóż i przetworów zbożowych w marcu zdecydowanie zwiększył się w porównaniu z lutym, ale był o ponad jedną trzecią mniejszy niż przed rokiem. W marcu br. ceny pszenicy i żyta zarówno w skupie, jak i w obrocie targowiskowym były wyższe niż w lutym, ale nadal niższe niż przed rokiem. Na krajowych giełdach towarowych nadal obserwuje się duży popyt na zboże. Znalazło to odzwierciedlenie w poziomie cen transakcyjnych ziarna, które wykazują tendencję do wzrostu. W marcu br. wystąpił spadek cen pszenicy konsumpcyjnej na giełdach w USA i w Europie Zachodniej.

więcej >>>

Przetwórstwo zbóż

Istniejące już od 11 lat  Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP zrzesza mistrzów i czeladników prowadzących zakłady piekarskie. Obecnie Stowarzyszenie liczy 520 członków skupionych w kilkunastu kołach regionalnych. 

To jest ciekawe...

Pszenica to rodzaj z rodziny traw, który należy do najważniejszych roślin zbożowych świata. Żyto pochodzi z Bliskiego Wschodu lub z Azji Środkowej, a uprawy jęczmienia  w Azji Zachodniej i na Bliskim Wschodzie sięgają 7000 lat p.n.e. Uprawy owsa sięgają wysoko w góry, a cechą charakterystyczną kukurydzy jest kwiatostan żeński wykształcony w postaci kolby otulonej kilkoma liściastymi pochwami, spod których w czasie kwitnienia wychodzą długie, nitkowate znamiona. Jednak zbożem XXI nazywany jest amarantus.

Przypuszczalnie już wcześniej niż uprawa roślin, znane było rozdrabnianie ziaren w celu otrzymania z nich mąki. Pierwotnie do otrzymywania mąki używano bardzo prostych narzędzi jak płaskie, łupane kamienie oraz kosze wykonane z sitowia. Początek XX wieku wiąże się z postępem w rozdrabnianiu ziaren i tym samym – z rozwojem przemysłowego młynarstwa. A zboża i ich przetwory warto jeść... 

Tradycje rzemiosła piekarskiego sięgają nie tylko średniowiecza i starożytności ale giną nawet w pomrokach prehistorii. Dawne piekarstwo było zawsze tylko rękodziełem, jednak wspomaganym – jak się okazuje, różnymi zresztą sposobami. Dopiero ostatni wiek wprowadzał je z wolna do kręgu zmechanizowanej, a nawet taśmowej, produkcji


POWIĄZANE

WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE 26.07.2023 Pszenica ozima Chevignon 12,747 t/ha Gospodar...

USDA opublikowała miesięczny raport, który zawiera dane dotyczące amerykańskiego...

Zabieg T2 to obowiązkowy element programu ochrony fungicydowej zbóż. Najlepiej, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę