Rynek zbożowy w rozumieniu Unii Europejskiej obejmuje wszystkie rośliny z tzw. grupy COP, czyli rośliny zbożowe, oleiste i białkowe na nasiona. Wspólna Organizacja Rynku w sektorze zbóż wdrożona została w lipcu 1967 roku. WOR w zakresie zbóż podlega rozporządzeniu EWG nr 1766-92 Rady. W 1992 roku Rada Ministrów Wspólnoty Europejskiej zatwierdziła reformę Wspólnej Polityki Rolnej, w rezultacie również przekształciła metody wspierania sektora zbożowego – zaprzestano wspierania opartego o politykę cenową.
Zarejestrowany przez GUS skup zbóż zrealizowany w okresie pierwszych 9 miesięcy bieżącego sezonu był o 10% większy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Import zbóż i przetworów zbożowych w marcu zdecydowanie zwiększył się w porównaniu z lutym, ale był o ponad jedną trzecią mniejszy niż przed rokiem. W marcu br. ceny pszenicy i żyta zarówno w skupie, jak i w obrocie targowiskowym były wyższe niż w lutym, ale nadal niższe niż przed rokiem. Na krajowych giełdach towarowych nadal obserwuje się duży popyt na zboże. Znalazło to odzwierciedlenie w poziomie cen transakcyjnych ziarna, które wykazują tendencję do wzrostu. W marcu br. wystąpił spadek cen pszenicy konsumpcyjnej na giełdach w USA i w Europie Zachodniej.
Istniejące już od 11 lat Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP zrzesza mistrzów i czeladników prowadzących zakłady piekarskie. Obecnie Stowarzyszenie liczy 520 członków skupionych w kilkunastu kołach regionalnych.
Pszenica to rodzaj z rodziny traw, który należy do najważniejszych roślin zbożowych świata. Żyto pochodzi z Bliskiego Wschodu lub z Azji Środkowej, a uprawy jęczmienia w Azji Zachodniej i na Bliskim Wschodzie sięgają 7000 lat p.n.e. Uprawy owsa sięgają wysoko w góry, a cechą charakterystyczną kukurydzy jest kwiatostan żeński wykształcony w postaci kolby otulonej kilkoma liściastymi pochwami, spod których w czasie kwitnienia wychodzą długie, nitkowate znamiona. Jednak zbożem XXI nazywany jest amarantus.
Przypuszczalnie już wcześniej niż uprawa roślin, znane było rozdrabnianie ziaren w celu otrzymania z nich mąki. Pierwotnie do otrzymywania mąki używano bardzo prostych narzędzi jak płaskie, łupane kamienie oraz kosze wykonane z sitowia. Początek XX wieku wiąże się z postępem w rozdrabnianiu ziaren i tym samym – z rozwojem przemysłowego młynarstwa. A zboża i ich przetwory warto jeść...
Tradycje rzemiosła piekarskiego sięgają nie tylko średniowiecza i starożytności ale giną nawet w pomrokach prehistorii. Dawne piekarstwo było zawsze tylko rękodziełem, jednak wspomaganym – jak się okazuje, różnymi zresztą sposobami. Dopiero ostatni wiek wprowadzał je z wolna do kręgu zmechanizowanej, a nawet taśmowej, produkcji