Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Zahamowanie dynamiki przerobu rzepaku w 2010 r

3 grudnia 2015

Jak wynika z ankiety przeprowadzonej przez biuro Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju przerób rzepaku w 2010 r. spadł o 4 % względem 2009 r. Ankietą objęci są wszyscy członkowie PSPO, których łączny przerób stanowi około 96% krajowego przetwórstwa rzepaku. Spadek przerobu był niższy niż spadek samej produkcji rzepaku, która wg danych GUS spadła względem 2009 r. o 16,8% do 2,077 mln ton.
W okresie od stycznia do grudnia 2010 r. zakłady przerobiły 2,23 mln ton nasion rzepaku, czyli 100 tysięcy mniej niż w tym samym okresie 2009 r. Jakkolwiek warto przypomnieć, że 2009 rok był rekordowym zarówno jeśli chodzi o krajową produkcję rzepaku (2,5 mln ton) jak i przerób. W dalszym ciągu jest jednak spora rezerwa względem mocy przerobowych zainstalowanych w naszym kraju, które wg analizy PSPO wynoszą około 3,4 mln ton nasion. Branża tłuszczowa jest zatem przygotowana na przerób dodatkowego miliona ton rzepaku, jeśli tylko wykorzystany będzie potencjał drzemiący w uprawie rzepaku.
Według danych ankietowych w 2010 r. wyprodukowano 917 tys ton oleju rzepakowego surowego i 1,22 mln ton pasz rzepakowych.
W wyniku różnych sytuacji, które dotknęły poszczególne firmy, kilka mniejszych olejarni zaprzestało produkcji w minionym roku. Miało to decydujący wpływ na spadek produkcji makuchu rzepakowego, którego podaż była najniższa od kilku lat i wyniosła 103 tys ton.
Na wynik przerobu w 2010 r. wpłynął także mniejszy import surowca aż o 30% względem 2009 r. Natomiast w tym samym okresie eksport rzepaku utrzymał się na podobnym poziomie.                                                                                                                      

 

Wyniki ankiety wśród zakładów tłuszczowych zrzeszonych w PSPO


I-XII 2006

I-XII 2007

I-XII 2008

I-XII 2008

I-XII 2009

I-XII 2010

VII-XII

2010

Przerób rzepaku

1 585 860

1 687 558

1 734 209

1 988 209

2 330 241

2 230 126

1 169 827

Produkcja oleju rzepakowego surowego

649 000

689 587

694 759

794 698

954 320

916 893

484 278

Produkcja śruty

825 000

908 328

900 558

1 010 298

1 215 904

1 119 527

643 933

Produkcja makuchu

120 660

120 196

126 048

169 998

151 145

103 400

50 529

Pasze rzepakowe, tj. śruta + makuch

945 660

1 028 524

1 026 606

1 180 296

1 367 049

1 222 927

694 462


Ponadto Stowarzyszenie dysponuje danymi za przerób rzepaku w pierwszej połowie sezonu 2010/2011. W okresie od lipca do grudnia 2010 r. zakłady tłuszczowe przerobiły łącznie 1,170 mln ton nasion i wyprodukowały 484 tys. ton oleju oraz 644 tys. ton śruty rzepakowej i 50 tys. ton makuchu.
W roku bieżącym Stowarzyszenie zamierza zbierać dane od swoich członków w okresach półrocznych, co da możliwość porównania ich z wynikami m.in. Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej prowadzonym przez Ministerstwo Rolnictwa.


POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

Światowa produkcja zbóż osiągnie 2,854 mld ton w 2024 r., co stanowi nowy rekord...

Pierwszy Europejski Kongres Sorgo Akt założycielski: utworzenie europejskiego se...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę