A_BIO_AGRO_950

Za dużo warzyw

9 listopada 2004

Rolnicy z powiatu sieradzkiego kończą zbiory warzyw. Choć plony są wysokie, to sezon najprawdopodobniej zamkną stratami. Duży urodzaj przyniósł spadek cen. Jeśli nie będzie, gdzie sprzedać towaru, plantacje zaoramy - mówią rolnicy.

Największe problemy mają producenci cebuli. Z jednego hektara zabiera się około 50 ton. Marek Bakalarz z Błaszek zasiał 1,5 hektara. Zbiór jest dobry, ale nadal leży na polu.

Za kilogram cebuli przetwórnie płacą niewiele ponad 20 groszy. Oznacza to, że rolnik dostanie zaledwie 1/5 poniesionych kosztów. Podobnie jest z marchwią.

W ubiegłym roku producenci warzyw z powiatu sieradzkiego sprzedawali swoje plony na wschód. Dla rolnika oznacza to konieczność pozostawienia na polu 70 ton marchwi.

 


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę