XXII Krajowe Dni Ziemniaka „Wielkopolska Pyra” w południowej Wielkopolsce
28 lipca 2015
XXII edycja Krajowych Dni Ziemniaka jako cenionej w branży ogólnopolskiej imprezy wystawowo-targowej, a zarazem szkoleniowej odbędzie się 23 sierpnia 2015 r. (niedziela) w Centrum Edukacyjno-Wystawowym Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Marszewie k. Pleszewa.
Południowa Wielkopolska stanowi, obok regionu sieradzkiego, centrum rynkowej produkcji ziemniaków jadalnych w Polsce, w tym na najwcześniejszy zbiór. Region dostarcza również kilkanaście procent krajowej podaży kwalifikowanych sadzeniaków. Jest również ważnym rejonem produkcji ziemniaków na potrzeby przemysłu przetwórczego. Program tegorocznej edycji Krajowych Dni Ziemniaka będzie koncentrował się na realizacji tematu przewodniego: „Ziemniak – integrowana uprawa, jakość, spożycie”. Impreza odbywa się pod patronatem Marka Sawickiego – ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Głównymi celami XXII edycji Krajowych Dni Ziemniaka są:
Prezentacja różnych form postępu w produkcji (unowocześnienie technologii) w warunkach zrównoważonego rolnictwa oraz obrocie rynkowym (poprawa jakości i zróżnicowanie oferty dla konsumenta).
Ułatwianie kontaktów rynkowych oraz integracja jednostek branży ziemniaka w celu realizacji wspólnych działań zmierzających do ograniczenia barier rozwoju rynku ziemniaka.
Promocja ziemniaków jako składnika racjonalnej diety polskiego społeczeństwa.
Promocja krajowych odmian ziemniaka.
Ważniejsze punkty programu XXII Krajowych Dni Ziemniaka „Wielkopolska Pyra”:
Promocyjna kolekcja 92 odmian ziemniaka, w tym:
-83 odmian z Krajowego Rejestru Odmian – 61 jadalnych (8 przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego) i 22 skrobiowych;
- 8 odmian z Rejestru Odmian Unii Europejskiej (CCA).
Wystawa oferowanych do sprzedaży maszyn rolniczych, sadzeniaków kwalifikowanych i innych środków produkcji.
Konkurs jakości kulinarnej nowych odmian ziemniaka – wybór najsmaczniejszej odmiany.
Festiwal smaków „Nasze kulinarne dziedzictwo” – konkurs potraw z ziemniaków.
Doradztwo w zakresie technologii uprawy, w tym ochrony roślin, przechowalnictwa, doboru odmian do uprawy oraz ich użytkowania kulinarnego.
Seminaria szkoleniowe dla producentów i przedsiębiorstw agrobiznesu oraz seminaria dyskusyjne.
Kiermasze, konkursy związane z branżą ziemniaczaną.