A_BIO_AGRO_950

Wyższe ceny warzyw i owoców

10 lutego 2006

Rosną ceny skupu warzyw w zakładach przetwórczych. Buraki podrożały w minionym tygodniu o 25 proc., a cebula o 22 proc. Warzywa są w tym roku znacznie droższe niż przed rokiem. Marchew i kapusta kosztują teraz dwa razy tyle, co zeszłej zimy. Torezultat mniejszej niż w 2005 r. podaży i większych możliwości eksportowych przetwórni.

Rosły również ceny warzyw skupowanych dla odbiorców zagranicznych. - Zdrożały, średnio o 9 proc., jabłka deserowe, zwłaszcza odmiany Idared, co wiąże się ze wzrostem zamówień kupców z innych krajów - informuje Irena Strojewska z IERiGŻ. - Jabłka na eksport są obecnie o 45 proc. droższe niż przed rokiem.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę