Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wystawa z okazji 200-lecia cukrownictwa na Śląsku

22 października 2002

Cukier biały, kryształ, lodowy, puder, złocisty, bursztynowy i w wielu innych odmianach można obejrzeć na wystawie "Sama słodycz", zorganizowanej w Muzeum Regionalnym w Jaworze z okazji 200 lat cukrownictwa na Śląsku.

Niezwykłą ekspozycję, której pomysł zrodził się w niemieckim Muzeum Krajoznawstwa Śląskiego w Haus Schlesien rozpoczyna przedstawienie historii cukru produkowanego najpierw jedynie z trzciny cukrowej a potem także z buraków.

Cukier to dziś podstawowy artykuł spożywczy, ale jeszcze dwieście lat temu było zupełnie inaczej. Jak widać na wystawie cukierniczki zamykane były wtedy na kluczyki i pilnie strzeżone przez panie domu –  wyjaśnia Mirosław Szkiłądź, komisarz wystawy.

Surowy cukier produkowany z trzciny cukrowej, przywożono wtedy zza oceanu i uszlachetniano go na Śląsku w dwóch rafineriach. Tak było do czasu nowej epoki w przemyśle cukrowniczym. W 1802 roku w Konarach, z inicjatywy chemika, Franza Carla Acharda, powstała fabryka eksperymentująca z przerabianiem na cukier buraków pastewnych.

Wystawa pozwala prześledzić rewolucję w cukrownictwie i pamiątki z tego czasu: rysunki prezentujące ówczesne cukrownie, maszyny stosowane w tym przemyśle, tajniki hodowli buraka. Są także ciekawostki: można obejrzeć laboratoryjny sprzęt stosowany do mierzenia poziomu cukru na poszczególnych etapach hodowli, dowiedzieć się ile kostek cukru powstaje z jednego buraka i ile cukru zużywa w ciągu miesiąca przeciętny Polak.

Na wystawie są także liczne zdjęcia z zabytkowych śląskich cukrowni i papiery wartościowe wypuszczane przez poszczególne fabryki, okolicznościowe znaczki i plakaty związane z cukrem.

Wiele tych fabryk istnieje do dzisiaj m.in. w Pszennie, Starym Jaworze czy Malczycach. Dzięki sprzyjającym warunkom Śląsk stał się obok Nadrenii i Niziny Magdeburskiej najważniejszym obszarem uprawy buraka cukrowego w ówczesnych Niemczech – mówi komisarz wystawy.

Na wystawie zgromadzono też cukier w różnych postaciach: używany przez cukierników w formie pasty, kandyzowany, wyglądający jak bursztyn; w kolorze złota czy w kształcie lodu. Jest także kolekcja prezentująca kilkaset saszetek z cukrem z różnych stron świata oraz zbiór kostek cukru np. przypominających domino lub takich, których opakowania tworzą miniaturową serię przedstawiającą zabytki Paryża. Prezentowane są także zabytkowe cukierniczki i wykwintne akcesoria służące do przygotowywania i podawania herbaty.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę