Wraz z pierwszymi wiosennymi promieniami słońca na naszych stołach zaczynają gościć nowalijki. Są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Najważniejsze jednak, aby odpowiednio je przechowywać, by jak najdłużej służyły nam swoim wiosennym smakiem.
Przede wszystkim należy pamiętać, aby nie wstawiać zieleniny do wody. Korzonki i łodyżki tych roślin szybko się psują, wydzielają nieprzyjemny zapach, a ich liście schną i żółkną..
Jak więc prawidłowo powinno się je przechowywać? Świeżą natkę, szczypiorek i
koperek trzeba umyć, wysypać na płócienną ściereczkę i poczekać, aż wyschną.
Następnie posiekać, wsypać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. W
tym stanie można je przechowywać nawet dwa miesiące. Posiekaną zieleninę można
również wsypać do pojemniczków, w których zazwyczaj zamraża się kostki lodu,
zalać przegotowaną zimną wodą i zamrozić. Potem wystarczy już tylko do zupy czy
sosu wrzucić zamrożone zielone kostki. Pokrojoną, dokładnie wysuszoną zieleninę
można również wysypać równą warstwą na talerzu lub spodeczku, lekko ją podsuszyć
(tylko nie na słońcu) i przesypać do czystego, suchego pudełka. Wtedy nadaje się
do użycia tak samo jak świeża.
Siejąc zieleninę samemu, mamy pewność, że jest
zdrowa i niepryskana żadnymi środkami chemicznymi.
A nowalijki mają wiele zalet:
- Koperek działa
wykrztuśnie i moczopędnie. Poza tym zapobiega wzdęciom i odświeża oddech.
Zawiera beta-karoten, potas, witaminę C, olejki eteryczne, a także działające
antyrakowo flawonoidy. Można go dodawać do ryb wędzonych, gotowanych, smażonych,
marynat, zup, sałatek, mięs oraz ryb, past serowych i jajecznych.
- Natka
pietruszki działa moczopędnie, przeciwzapalnie, żucie jej listków odświeża
oddech. Zawiera witaminę A i C, żelazo, wapń, potas, flawonoidy i olejki
eteryczne. Dodawać ją można do zup, sałatek, farszów, ziemniaków, zapiekanek,
potraw duszonych i używać do dekoracji.
- Szczypiorek pobudza apetyt, działa
bakteriobójczo, zmniejsza ilość cholesterolu we krwi. Zawiera znaczne ilości
witaminy C i A oraz olejki eteryczne, które nadają mu specyficzny zapach.
Szczypiorek można dodawać do zup, sosów, sałaty, past, twarożku, jajek oraz
niektórych dań mięsnych.
- Rzeżucha zawiera indole, które hamują procesy
nowotworowe. Poprawia wygląd cery, włosów i paznokci. Zawiera witaminę C,
żelazo, cynk, miedź, fosfor, mangan. Smakuje z zupami, sosami, sałatkami,
potrawami z ryb, kanapkami, jajkami i wędlinami. Można jej używać do ozdabiania
półmisków.