Polskie wino to jedyny fermentowany napój winiarski, który może być produkowany w Polsce z soku lub moszczu gronowego. Przewiduje tak przyjęty przez rząd – warunkowo – projekt ustawy o wyrobie win i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.
Projekt ustawy stwarza warunki do rozwoju upraw winorośli w Polsce wraz z produkcją krajowego wina gronowego. Dostosowuje też i harmonizuje krajowe regulacje dotyczące produkcji, rozlewu i obrotu wyrobami winarskimi z unijnymi.
Określa również podział kompetencji związanych z udzielaniem pomocy w magazynowaniu moszczu i wina. W projekcie zdefiniowano także fermentowane napoje winiarskie, czyli takie wyroby, które nie wchodzą w zakres prawa UE i z tego powodu mogą być regulowane przepisami prawa krajowego. Rząd podkreślił jednak konieczność uwzględnienia uwag MGPiPS dotyczących stworzenia korzystnych warunków do produkcji wina gronowego z własnej winnicy.