Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wino z własnej winnicy

3 września 2003

Polskie wino to jedyny fermentowany napój winiarski, który może być produkowany w Polsce z soku lub moszczu gronowego. Przewiduje tak przyjęty przez rząd – warunkowo – projekt ustawy o wyrobie win i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. 

Projekt ustawy stwarza warunki do rozwoju upraw winorośli w Polsce wraz z produkcją krajowego wina gronowego. Dostosowuje też i harmonizuje krajowe regulacje dotyczące produkcji, rozlewu i obrotu wyrobami winarskimi z unijnymi.

Określa również podział kompetencji związanych z udzielaniem pomocy w magazynowaniu moszczu i wina. W projekcie zdefiniowano także fermentowane napoje winiarskie, czyli takie wyroby, które nie wchodzą w zakres prawa UE i z tego powodu mogą być regulowane przepisami prawa krajowego. Rząd podkreślił jednak konieczność uwzględnienia uwag MGPiPS dotyczących stworzenia korzystnych warunków do produkcji wina gronowego z własnej winnicy.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę