Zbliżają się cukrowe żniwa. Żeby uzyskać najwyższy plon korzeni i cukru w burakach cukrowych należy zbierać je po około 170-180 dniach, licząc od ich wegetacji.
Odmiany o wyższej cukrowości można zbierać wcześniej, a plenne później. Żeby
buraki sprzątać mechanicznie, plantacja powinna mieć wyrównaną powierzchnię
pola, proste, równomiernie oddalone od siebie rzędy, wysoką obsadę, jednakowe
wystawienie główek ponad powierzchnię gleby i brak chwastów i
kamieni.
Nowoczesna technologia zbioru buraków przewiduje ich
krótkoterminowe składowanie na skraju pola. Tutaj ważne jest żeby do wysypu
plonu używać przyczep jedynie z tylnym wywrotem. W innym przypadku prowadzi to
do zgniatania dużej ilości korzeni przez koła pojazdu. Wykopane buraki, w
zależności od warunków pogodowych, mogą być zanieczyszczone ziemią. Transport
silnie zabrudzonych korzeni jest pod względem ekonomicznym bezsensowny. Dlatego
też buraki powinny być najpierw składowane na skraju pola w kopcach, a potem po
obeschnięciu doczyszczone i załadowane na przyczepy specjalnymi
czyszczarko-ładowarkami.
Okres pozostawienia buraków na polu
zależy od pogody. Przy wysokich temperaturach i suchym powietrzu okres można
skrócić do minimum i zwieźć z pola jak tylko uznamy, że korzenie są
obeschnięte.