Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Węgierska papryka zawiera toksyny

28 października 2004

Ministerstwo Zdrowia Węgier zwróciło się do sprzedawców żywności i właścicieli restauracji o wycofanie wszystkich produktów zawierających paprykę. Jest to jeden z podstawowych składników używanych w węgierskiej kuchni.

Według ministra zdrowia Jeno Racza, papryka składowana w hurtowniach zawiera aflatoksyny. Związki te powodują uszkodzenie wątroby oraz zmniejszają naturalną odporność organizmu, mogą także powodować raka. Zawartość aflatoksyn przewyższa węgierskie normy od 10 do 15 razy.

Wycofanie papryki zmieni nie tylko posiłki spożywane przez Węgrów w domu. Swoje menu muszą także zmienić restauracje. Potrawy, w których wykorzystywana jest papryka, mają być wycofane.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę