Ptak_Waw_CTR_2024

WASA już tylko z importu

27 lutego 2003

Trwająca od dwóch lat likwidacja zakładu WASA dobiega końca. Produkcja zostanie przeniesiona do Niemiec. Pracę straci 70 osób.

Zarząd firmy WASA postanowił rozpocząć działalność w Polsce w styczniu 1994, uruchamiając produkcję pieczywa chrupkiego tej marki. W 1999 roku WASA została częścią włoskiego koncernu Barilla, znanego na całym świecie producenta makaronów. Pieczywo WASA w Polsce jest liderem na rynku pieczywa chrupkiego i lekkiego z udziałem rynkowym wynoszącym ponad 80% w swojej kategorii.

Obecnie jedyny zakład produkcyjny we Wrocławiu zostanie zamknięty. Właściciel zakładów zdecydował się przenieść produkcję do miejscowości Celle pod Hanowerem. W stolicy Dolnego Śląska pozostanie jedynie biuro firmy. Proces likiwadacji dobiega końca. Produkcja już nie działa. Do końca tygodnia będzie po wszystkim – mówi Sławomir Jaszczak, dyrektor wrocławskiej fabryki. Dyrektor Jaszczak poinformaował, że Włosi swoją decyzję argumentowali względami ekonomicznymi. Produkcja przestała się opłacać, koncern ma ponad to inne plany strategiczne.

Restrukturyzacja została zapowiedziana już w 2001 roku. Zamknięto wówczas linię produkcyjną pieczywa chrupkiego. To było 40 procent naszej produkcji. Pracę straciło wówczas 50 osób – wyjaśnia Jaszczak. Teraz ich los podzieli kolejnych 70 pracowników. Etaty stracą zarówno ci, którzy pracowali przy produkcji, jak i zatrudnieni w administracji firmy. Wszyscy dostaną przewidziane w kodeksie pracy odprawy. Jak twierdzi dyrektor Jaszczak, włoscy właściciele zakładu zaoferowali zwalnianym pracownikom także dodatkowe pieniądze – 4-miesięczne pensje.

We wrocławskiej fabryce Wasa nie działały co prawda związki zawodowe ale prowadzono rozmowy dotyczące sytuacji w firmie i załoga przedstawiała swoje propozycje.  Sprawa załatwiona została konkretnie i w sposób bardzo cywilizowany. Pracownikom podziękowano za pracę w zakładzie. Ale koncern zobowiązał się do pomocy w znalezieniu innej pracy – opowiada Sławomir Jaszczak.
Szanasa faktycznie się pojawiła. Dyrektor Jaszczak zapewnia, że spora część zwolnionych, zostanie zatrudniona prawdopodobnie w fabryce piekarniczej powstającej pod Wrocławiem. Szczegółów nie chce jednak jeszcze zdradzić.

Pieczywo chrupkie WASA, choć nie będzie już produkowane w Polsce, nie zniknie ze sklepów. Przeciwnie. Ma być go jeszcze więcej ale przyjeżdżać będzie spod Hanoweru. Z Włoch natomiast sprowadzane będą makarony. Inne produkty trafią do naszych sklepów z Norwegii i Szwecji, gdzie Barilla ma swoje fabryki. W Polsce zostaną biura koncernu. Jedno z nich, we Wrocławiu, zajmie się logistyką i koordynacją dostaw.


POWIĄZANE

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...

Rzepak ozimy w okresie jesiennym wymaga nawożenia dolistnego, które jest uzupełn...

Skończyły się żniwa kukurydzy kiszonkowej, rozpoczyna się zbiór odmian zbieranyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę