Trwająca od dwóch lat likwidacja zakładu WASA dobiega końca. Produkcja zostanie przeniesiona do Niemiec. Pracę straci 70 osób.
Zarząd firmy WASA postanowił rozpocząć działalność w Polsce w styczniu 1994, uruchamiając produkcję pieczywa chrupkiego tej marki. W 1999 roku WASA została częścią włoskiego koncernu Barilla, znanego na całym świecie producenta makaronów. Pieczywo WASA w Polsce jest liderem na rynku pieczywa chrupkiego i lekkiego z udziałem rynkowym wynoszącym ponad 80% w swojej kategorii.
Obecnie jedyny zakład produkcyjny we Wrocławiu zostanie zamknięty. Właściciel
zakładów zdecydował się przenieść produkcję do miejscowości Celle pod Hanowerem.
W stolicy Dolnego Śląska pozostanie jedynie biuro firmy. Proces likiwadacji
dobiega końca. Produkcja już nie działa. Do końca tygodnia będzie po wszystkim –
mówi Sławomir Jaszczak, dyrektor wrocławskiej fabryki. Dyrektor Jaszczak
poinformaował, że Włosi swoją decyzję argumentowali względami ekonomicznymi.
Produkcja przestała się opłacać, koncern ma ponad to inne plany
strategiczne.
Restrukturyzacja została zapowiedziana już w 2001 roku.
Zamknięto wówczas linię produkcyjną pieczywa chrupkiego. To było 40 procent
naszej produkcji. Pracę straciło wówczas 50 osób – wyjaśnia Jaszczak. Teraz
ich los podzieli kolejnych 70 pracowników. Etaty stracą zarówno ci, którzy
pracowali przy produkcji, jak i zatrudnieni w administracji firmy. Wszyscy
dostaną przewidziane w kodeksie pracy odprawy. Jak twierdzi dyrektor Jaszczak,
włoscy właściciele zakładu zaoferowali zwalnianym pracownikom także dodatkowe
pieniądze – 4-miesięczne pensje.
We wrocławskiej fabryce Wasa nie
działały co prawda związki zawodowe ale prowadzono rozmowy dotyczące sytuacji w
firmie i załoga przedstawiała swoje propozycje. Sprawa załatwiona
została konkretnie i w sposób bardzo cywilizowany. Pracownikom podziękowano za
pracę w zakładzie. Ale koncern zobowiązał się do pomocy w znalezieniu innej
pracy – opowiada Sławomir Jaszczak.
Szanasa faktycznie się pojawiła.
Dyrektor Jaszczak zapewnia, że spora część zwolnionych, zostanie zatrudniona
prawdopodobnie w fabryce piekarniczej powstającej pod Wrocławiem. Szczegółów nie
chce jednak jeszcze zdradzić.
Pieczywo chrupkie WASA, choć nie będzie już
produkowane w Polsce, nie zniknie ze sklepów. Przeciwnie. Ma być go jeszcze
więcej ale przyjeżdżać będzie spod Hanoweru. Z Włoch natomiast sprowadzane będą
makarony. Inne produkty trafią do naszych sklepów z Norwegii i Szwecji, gdzie
Barilla ma swoje fabryki. W Polsce zostaną biura koncernu. Jedno z nich, we
Wrocławiu, zajmie się logistyką i koordynacją dostaw.