Ptak_Waw_CTR_2024

Warzywa nadal drożeją

3 marca 2006

Mniejsze zbiory w ubiegłym roku i trudne warunki przechowywania to powody, dla których warzywa, zwłaszcza korzeniowe, wciąż drożeją. W minionym tygodniu najbardziej poszły w górę ceny pietruszki, porów i selerów. W mniejszym stopniu zmiany te dotyczą cebuli i kapust (z wyjątkiem czerwonej).

- Tanieją nowalijki - mówi Tomasz Smoleński z IERiGŻ. Zwłaszcza sałata i szczypiorek. Spółdzielnie nie skupują jeszcze krajowych pomidorów i ogórków. Warzywa te powinny pojawić się na rynku w najbliższych tygodniach. Obniżyły się o 3 proc. ceny skupu jabłek na eksport. To efekt wzrostu podaży. Średnio za jabłka deserowe w ostatnim tygodniu płacono 93 gr za kg. Ale owoce te są nadal o 43 proc. droższe niż przed rokiem.


POWIĄZANE

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...

Rzepak ozimy w okresie jesiennym wymaga nawożenia dolistnego, które jest uzupełn...

Skończyły się żniwa kukurydzy kiszonkowej, rozpoczyna się zbiór odmian zbieranyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę