Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Warzywa nadal drożeją

3 marca 2006

Mniejsze zbiory w ubiegłym roku i trudne warunki przechowywania to powody, dla których warzywa, zwłaszcza korzeniowe, wciąż drożeją. W minionym tygodniu najbardziej poszły w górę ceny pietruszki, porów i selerów. W mniejszym stopniu zmiany te dotyczą cebuli i kapust (z wyjątkiem czerwonej).

- Tanieją nowalijki - mówi Tomasz Smoleński z IERiGŻ. Zwłaszcza sałata i szczypiorek. Spółdzielnie nie skupują jeszcze krajowych pomidorów i ogórków. Warzywa te powinny pojawić się na rynku w najbliższych tygodniach. Obniżyły się o 3 proc. ceny skupu jabłek na eksport. To efekt wzrostu podaży. Średnio za jabłka deserowe w ostatnim tygodniu płacono 93 gr za kg. Ale owoce te są nadal o 43 proc. droższe niż przed rokiem.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę