Ogólna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w bieżącym roku wynosiła 170 tys. ha i była mniejsza od ubiegłorocznej o 29,0%. W porównaniu do roku ubiegłego nastąpiło znaczne zmniejszenie powierzchni uprawy wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych. Największy spadek powierzchni wystąpił w uprawie pomidorów (o 34,2%), buraków ćwikłowych (o 33,4%) i kapusty (o 32,8%). Odnotowano także niewielki spadek powierzchni uprawy warzyw pod osłonami – powierzchnia ich uprawy wynosiła 2465 ha, tj. o 1,0% mniej niż w 2001 r.
Zbiory warzyw gruntowych wyniosły 4000 tys. t, tj. o 23,0% mniej od uzyskanych w roku ubiegłym, przy czym niższe od ubiegłorocznych były zbiory wszystkich podstawowych gatunków warzyw. W porównaniu z rokiem ubiegłym najbardziej zmniejszyły się zbiory buraków ćwikłowych, kapusty i marchwi jadalnej.
Zbiory warzyw spod osłon, mimo niewielkiego spadku powierzchni ich uprawy w stosunku do roku ubiegłego, zwiększyły się o 3,6% i wyniosły 393,2 tys. t. Najbardziej w stosunku do 2001 roku wzrosła produkcja pozostałych warzyw spod osłon, którą oszacowano na 54 tys. t, tj. o 13,4% więcej od dość wysokiej produkcji ubiegłorocznej. Zbiory pomidorów spod osłon wyniosły 241 tys. t i były wyższe o 2,6% od tych z roku poprzedniego, natomiast zbiory ogórków spod osłon były nieznacznie wyższe (o 1,2%) i wyniosły 98 tys. t.
Zbiory warzyw gruntowych
Wyszczególnienie | 1996-2000a) | 2001 | 2002 | |
w tys. t | 2001=100 | |||
Ogółem | 5346 | 5195 | 4000 | 77,0 |
kapusta | 1846 | 1710 | 1243 | 72,7 |
kalafiory | 248 | 250 | 201 | 80,3 |
cebula | 685 | 659 | 565 | 85,6 |
marchew jadalna | 888 | 922 | 672 | 72,9 |
buraki ćwikłowe | 503 | 466 | 338 | 72,4 |
ogórki | 357 | 340 | 264 | 77,9 |
pomidory | 290 | 274 | 240 | 87,8 |
Pozostałeb) | 529 | 574 | 477 | 83,1 |
Szacuje się, że łączna produkcja kapusty wyniosła w bieżącym roku 1243 tys. t, tj. o 27,3% mniej niż w 2001 r. Tak duży spadek zbiorów kapusty był jedynie wynikiem znacznego zmniejszenia powierzchni jej uprawy (o 32,8%), natomiast plony tego gatunku wzrosły o przeszło 8% .
Zbiory kalafiorów były także znacznie mniejsze niż w roku ubiegłym, tj. o 19,7% i wyniosły 201 tys. t. Spadek zbiorów był jedynie wynikiem zmniejszenia powierzchni uprawy tego gatunku (o 23,3% w stosunku 2001 roku).
Zbiory cebuli w bieżącym roku wyniosły 565 tys. t, tj. o 14,4% mniej od zbiorów ubiegłorocznych. Obniżenie zbiorów było skutkiem zmniejszenia powierzchni uprawy (o 23,0%), ale plonowanie było wyższe niż w roku poprzednim (o 11,3%). Cebula dobrze dorastała, a z uwagi na zadawalające dosuszenie wykazuje wysoką jakość przechowalniczą.
Zbiory warzyw korzeniowych w bieżącym roku były niższe od ubiegłorocznych z powodu zmniejszenia powierzchni ich uprawy. Zbiory marchwi jadalnej wyniosły 672 tys. t, tj. o 27,1% mniej od ubiegłorocznych (zmniejszenie powierzchni uprawy o 28,6%), a zbiory buraków ćwikłowych 338 tys. t, tj. o 27,6% mniej niż w roku 2001 (zmniejszenie powierzchni uprawy o 33,4%).
W bieżącym roku zbiory warzyw ciepłolubnych były znacznie niższe w porównaniu do ubiegłorocznych, chociaż ich plonowanie było bardzo dobre. Na spadek produkcji wpłynęło jedynie znaczne zmniejszenie areału uprawy tych warzyw. Szacuje się, że tegoroczne zbiory ogórków były o 22,1% niższe od uzyskanych w 2001 r. i wyniosły 264 tys. t. Było to wynikiem jedynie spadku powierzchni uprawy (o 29,6%), ponieważ plonowanie tego gatunku wzrosło w stosunku do roku ubiegłego o 10,2%.
Zbiory pomidorów w 2002 r. wyniosły 240 tys. t i były niższe o 12,2% od ubiegłorocznych. Podobnie jak w przypadku ogórków, było to jedynie wynikiem spadku powierzchni uprawy (o 34,2%), natomiast plony tego gatunku wzrosły znacząco w stosunku do roku ubiegłego (o 33,3%).
Łączne zbiory warzyw “pozostałych” oszacowano na 477 tys. t, tj. o 16,9% mniej od ubiegłorocznych. Także w tej grupie warzyw spadek zbiorów wystąpił na skutek znacznego zmniejszenia areału uprawy (o 27,2%). W bieżącym roku dobrze plonowała większość warzyw z grupy pozostałe, a w szczególności papryka.