Po wczesnych siewach warzyw gruntowych i początkowo niekorzystnych warunkach ich wzrostu, poprawa pogody w II połowie maja pozwalała przewidywać stosunkowo dobre plony. Jednak długotrwała susza utrzymująca się na przeważającym obszarze kraju w lipcu i w sierpniu oraz w pierwszej dekadzie września, a w niektórych rejonach także występujące podtopienia plantacji, spowodowały mniejsze plonowanie wielu gatunków warzyw, zwłaszcza kapustnych. Utrzymujące się przez całe lato wysokie temperatury powietrza sprzyjały natomiast plonowaniu warzyw ciepłolubnych, szczególnie pomidorów.
Zmniejszenie powierzchni uprawy wszystkich gatunków warzyw gruntowych miało
decydujący wpływ na wysokość produkcji. Szacuje się, że łączne zbiory
tych warzyw będą niższe o 14,3% w stosunku do ubiegłorocznych i wyniosą 4,5
mln t.
Zbiory warzyw gruntowych
Wyszczególnienie | 1996-2000a) | 2001 | 2002b) | |
w tys. ton | 2001=100 | |||
Ogółem | 5346 | 5195 | 4451 | 85,7 |
kapusta | 1846 | 1710 | 1435 | 83,9 |
kalafiory | 248 | 250 | 197 | 78,7 |
cebula | 685 | 659 | 593 | 89,9 |
marchew jadalna | 888 | 922 | 763 | 82,8 |
buraki ćwikłowe | 503 | 466 | 383 | 82,1 |
ogórki | 357 | 340 | 300 | 88,3 |
pomidory | 290 | 274 | 280 | 102,3 |
pozostałec) | 529 | 574 | 500 | 87,1 |