W tym roku zakłady skupujące warzywa do przetwórstwa płacą więcej niż w poprzednim sezonie. Wyjątkami są te umowy kontraktacyjne, w których ceny zostały wcześniej określone na poziomie nie wyższym niż rok temu. - Również w spółdzielniach ceny skupu są wyższe - podaje Grażyna Stępka z IERiGŻ.
Na przykład producenci brukselki otrzymują średnio o 48 proc. więcej niż w sezonie 2004. O 12 proc. droższa jest kapusta czerwona, o 15 proc. - kapusta pekińska, o 13 proc. - kalafiory, o 11 proc. - ogórki spod osłon. Droższe są też ziemniaki, pomidory i papryka czerwona.
O jedną trzecią więcej niż w zeszłym roku otrzymują w skupie sadownicy za gruszki. W województwie podlaskim płacono nawet 3,4 zł za kg tych owoców.
W transakcjach eksportowych podrożały papryka i pomidory spod osłon, ale tej jesieni to już koniec zbiorów i sprzedaży tych produktów za granicę.
Obniżyły się ceny skupu oferowane przez eksporterów za kapustę pekińską oraz czerwoną i włoską. Ale i tak warzywa te są znacznie droższe niż rok temu. Kapusta pekińska np. - o jedną piątą.