Na rynkach hurtowych widoczny wzrost cen wielu warzyw. Wszystkiemu winne są mrozy. Od połowy miesiąca aż kilkakrotnie zdrożały ogórki. Jeszcze do połowy października kilogram kosztował maksymalnie 1,20 zł, teraz trzeba zapłacić nawet 5 zł.
Więcej zapłacimy za krajową żółtą i czerwoną paprykę. Trudno nie zauważyć ponad dwukrotnego wzrostu cen brokułów. Więcej kosztują też kalafiory i czerwona kapusta. Brakuje fasolki szparagowej. Mrozy zniszczyły uprawy, gwałtownie spadła podaż, a ceny urosły nawet 3,5-krotnie w przeciągu 3 tygodni. Teraz za kilogram fasolki szparagowej trzeba zapłacić nawet 7 zł.
Natomiast większa podaż wpłynęła na dość znaczne obniżki cen warzyw korzeniowych, przede wszystkim marchwi i pietruszki. Jedynie selery niestety nie staniały.