europejskie forum rolników 2025

Warzywa coraz droższe

28 października 2003

Na rynkach hurtowych widoczny wzrost cen wielu warzyw. Wszystkiemu winne są mrozy. Od połowy miesiąca aż kilkakrotnie zdrożały ogórki. Jeszcze do połowy października kilogram kosztował maksymalnie 1,20 zł, teraz trzeba zapłacić nawet 5 zł.

Więcej zapłacimy za krajową żółtą i czerwoną paprykę. Trudno nie zauważyć ponad dwukrotnego wzrostu cen brokułów. Więcej kosztują też kalafiory i czerwona kapusta. Brakuje fasolki szparagowej. Mrozy zniszczyły uprawy, gwałtownie spadła podaż, a ceny urosły nawet 3,5-krotnie w przeciągu 3 tygodni. Teraz za kilogram fasolki szparagowej trzeba zapłacić nawet 7 zł.

Natomiast większa podaż wpłynęła na dość znaczne obniżki cen warzyw korzeniowych, przede wszystkim marchwi i pietruszki. Jedynie selery niestety nie staniały.


POWIĄZANE

Na warszawskiej Woli (26 marzec 2025 roku) odbyła się konferencja prasowa podsum...

Agroprosperis rozwija bezpośredni import nawozów z Grupy Azoty Grupa Azoty podpi...

W zakończonej właśnie kampanii 2024/2025 cukrownie należące do Krajowej Grupy Sp...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę