W przeciwieństwie do owoców, tegoroczne zbiory warzyw zapowiadają się dobrze – informują specjaliści. Wiosenna fala mrozów nie wyrządziła większych strat w uprawach.
Zdaniem analityków z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, mimo dobrych prognoz plonów, ceny większości warzyw powinny jeszcze wzrosnąć.
Największych zwyżek cen możemy się spodziewać w skupie kapusty o ponad 50%. Pomidory i buraki podrożeją odpowiednio 6 i 5%. Pietruszka o 2%.Tylko producenci cebuli powinni się liczyć ze spadkiem cen sięgającym nawet 27%.
Tomasz Smoleński IERiGŻ: - Cena cebuli wczesnej bardzo spada i można się spodziewać, że ona będzie w dalszym okresie sezonu decydowała o cenie cebuli z poprzedniego zboru.
Najnowsze dane wskazują na spadek spożycia warzyw w Polsce. W ubiegłym roku zjadaliśmy średnio 109 kilogramów na osobę. Podczas gdy 2 lata temu 110. Tylko spożycie pomidorów i ogórków wciąż rośnie.