A_BIO_AGRO_950

Walka o GMO

27 maja 2004

Organizacje ekologiczne i konsumenci sprzeciwiają się wpuszczeniu na terytorium Polski żywności zmodyfikowanej genetycznie. Ich zdaniem jest ona szkodliwa i może zagrozić naszemu rolnictwu.

Minister Rolnictwa ma jednak inne zdanie. Ważne jest tylko, żeby konsument miał świadomość tego co kupuje. Od kilku lat na polskim rynku mamy produkty GMO takie jak kukurydza i soja. Wykorzystywane są głównie jako pasza dla zwierząt. Ale po kontroli żywności przez NIK stwierdzono nieprawidłowości w jej oznakowaniu.

Organizacje ekologiczne obawiają się, że scenariusz z Unii Europejskiej może się powtórzyć u nas. - Cały czas jest nadprodukcja żywności - w Europie Zachodniej, w USA - nie ma sensu produkować nowych wydajniejszych odmian. Przecież to oznacza, że ktoś z tego rynku będzie musiał wypaść - mówi ekolog Marek Kryda.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę