W połowie marca 2009 odpowiednia Komisja Unii Europejskiej zatwierdziła możliwość importu oraz użycie do produkcji żywności genetycznie modyfikowanego rzepaku T45.
Kraje członkowskie nie mogły dojść do porozumienia by zmusić Komisję EU do udzielenia zgody opartej na naukowej ocenie ryzyka użycia tego nowego produktu biotechnologicznego.
Przyjmujący herbicydy rzepak T45, stworzony przez firmę Bayer Crop Science, był hodowany przez ponad 10 lat w Kanadzie, kraju który przoduje w produkcji rzepaku na świecie. Prawie cały rzepak hodowany w Kanadzie jest modyfikowany genetycznie i toleruje użycie herbicydów.
Obecny import rzepaku do krajów Unii może zawierać pewne liości rzepaku T45. Produkty żywnościowe z przypadkową, technicznie niemożliwą do uniknięcia domieszką tego rzepaku nie przekraczającą poziomu 0,9 % nie wymagają odpowiedniej informacji na etykietach opisujących takie produkty.