A_BIO_AGRO_950

UE: Wykorzystaj pomidora do ostatniej skórki

16 lutego 2004

Soczysta i świetlana przyszłość dla producentów pomidorów. Komisja Europejska rozpoczyna dwuletni projekt „Tomat”, polegający na jak najlepszym wykorzystaniu pomidorowych odpadów. Bruksela przeznacza na ten cel prawie pół miliona euro.

Rocznie w krajach Unii produkuje się 8,5 mln pomidorów, z tego ponad połowa staje się bezużytecznymi odpadami. Chodzi głównie o skórki i miąższ. Okazuje się, że właśnie te części pomidora zawierają najwięcej protein karotenu i cukru oraz oleju.

Unijni naukowcy tak zamierzają przetwarzać pomidorowe odpady, aby niemal w całości wykorzystać do produkcji żywności.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę