Na rynkach hurtowych żniwa szparagowe w pełni, a ceny z dnia na dzień spadają. Teraz pół kilogramowy pęczek kosztuje od 3 do 5 zł. To pięciokrotnie mniej niż jeszcze tydzień temu. Kupców wielu.
Naszymi szparagami zainteresowane są również restauracje z Frankfurtu, ale towar musi być bardzo wysokiej jakości. Niemcy poszukują tylko i wyłącznie idealnie prostych warzyw, o 17 cm długości, bez żadnych przebarwień i łusek.
Tanieją również ogórki. Rosnąca podaż krajowych warzyw całkowicie wyeliminowała ogórki importowane. Coraz większym uznaniem cieszą się polskie pomidory, a ich ceny w porównaniu z warzywami sprowadzanymi np. z Hiszpanii są nawet o złotówkę wyższe. Nasi producenci z powodzeniem wysyłają je do Francji, Niemiec i Czech.
Drożeją jabłka. Niemcy, Włosi i Francuzi kupują u nas głównie takie odmiany jak Jonagored, Jonagold, Gloster i Ligol. Stabilne są ceny jedynie Idaredów, którymi zainteresowana jest Mołdawia.
Na rynkach hurtowych coraz więcej młodych warzyw. Pojawiły się już krajowe kalafiory i kapusta. W dalszym ciągu ceny fasolki szparagowej wysokie.