A_BIO_AGRO_950

Szklarnie

15 stycznia 2009
Za oknami mróz, a w szklarniach już wiosna. Ogórki wysadzono 8 grudnia. Z pięciu hektarów siechnickiej szklarni pierwszy zbiór będzie niewielki - zaledwie kilkaset kilogramów, ale za to bardzo wcześnie, bo juz na początku lutego.
Takie nowalijki będą nawet czterokrotnie droższe od ogórków w pełni sezonu. Podobnie jak pierwsze pomidory.

Dariusz Malak, analityk produkcji: w tej szklarni pierwszy plon uzyskamy w połowie marca - pierwsze pomidory będziemy zbierać. W sklepach będą w marcu.

Hala o wysokości 5 metrów zapewnia lepszy klimat, więcej światła i jednorodną wilgotność. Każda roślina ma własną kapilarę i każda jest bardzo cenna. Będzie owocować aż do listopada i urodzi w tym czasie 120 pomidorów rozmieszczonych na 12 metrowej łodydze.

Anna Bilińska, dyr.ds produkcji: technologia nie trudna jak się ma doświadczenie. Od lat produkujemy rozsadę sami. W tych warunkach takiej nowoczesnej technologii.

Każdy młody pomidor będzie teraz rósł w oszałamiającym tempie - do 30 cm na tydzień.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę