Czynniki
|
Ubytki naturalne
|
Kiełkowanie bulw
|
Choroby
|
|
okres
przygotowawczy
|
długotrwałe
przechowywanie
|
|||
Odmiana ziemniaka
|
**
|
**
|
**
|
**
|
Wegetacja
|
||||
Warunki w trakcie wegetacji
|
*
|
*
|
**
|
*
|
Dojrzałość fizjologiczna bulw
|
**
|
*
|
*
|
*
|
Uszkodzenia bulw
|
**
|
*
|
*
|
*
|
Zdrowotność bulw
|
*
|
*
|
*
|
**
|
Przechowywanie
|
||||
Temperatura
|
*
|
**
|
**
|
*
|
Wilgotność
|
*
|
**
|
*
|
**
|
Czas przechowywania
|
-
|
**
|
**
|
**
|
** bardzo duży wpływ, * niewielkie zmiany, - brak wpływu
Po zbiorze bulwy znajdują się w fazie fizjologicznego spoczynku i nie kiełkują, a celem przechowalnictwa jest utrzymanie ziemniaków w tym stanie jak najdłużej. Na długość tego procesu mają wpływ między innymi uwarunkowania genetyczne odmiany, jak i warunki w czasie przechowywania, w tym wilgotność i temperatura. Właśnie poprzez temperaturę oto-czenia możemy stymulować lub hamować proces kiełkowania bulw. Wyższe temperatury (od 6 do 10oC) zalecane są do przechowywania ziemniaków na potrzeby przetwórstwa ze względu na utrzymanie niskiej zawartości cukrów redukujących, które podwyższają się pod-czas przechowywania w niższych temperaturach. Prawidłowy ich poziom nie powinien prze-kraczać 0,15% w świeżej masie dla odmian ziemniaków przeznaczonych na chipsy i 0,25% na frytki. Jednak w wyższych temperaturach otoczenia rozpoczyna się wcześniejszy i bar-dziej intensywny proces wzrostu kiełków. Poprzez uaktywnienie tego procesu następuje wzrost ubytków masy bulwy, a w tym utrata turgoru. Bulwy stają się gąbczaste i podatniejsze na ciemnienie miąższu, a tym samym pogarsza się ich jakość. Proces ten dla ziemniaków jadalnych i przeznaczonych do przetwórstwa można ograniczyć poprzez stosowanie środków ochrony roślin ograniczających ich kiełkowanie, z grupy regulatorów wzrostu.
Środki te to Gro-Stop 300 EC i Gro-Stop 300 HN, o działaniu kontaktowym. Zawierają ta-ka sama substancję aktywną - chloroprofan (związek z grupy karbaminianów), ale różnią się formą użytkową i sposobem aplikacji.
Gro-Stop 300 EC jest w formie płynu do sporządzania emulsji wodnej, do ograniczania kiełkowania ziemniaków jadalnych, podczas długotrwałego przechowywania. Zalecana daw-ka to 60 ml środka i 140 ml wody na tonę bulw. Zabieg należy wykonać jednorazowo, przed załadunkiem ziemniaków do przechowalni. Stosować opryskiwanie drobnokropliste, przy użyciu odpowiedniego sprzętu zamontowanego nad taśmociągiem transportującym ziemniaki do przechowalni. Do aplikacji cieczy użytkowej można użyć także opryskiwacza Microfit Ulva+, o następujących parametrach:
Waga opryskiwacza: pusty; do aplikacji
|
0,8 kg (z 1l butelką); 2,6 kg (z 1l butelką)
|
Źródło prądu
|
9-12 V DC (6-8 x bateria R20)
|
Zużycie energii
|
1,5 - 2 W (1 kpl. baterii to 20 godzin pracy)
|
Prędkość obrotu dysku
|
7500 - 10000 obrotów/minutę, regulowana
|
Prędkość przepływu cieczy roboczej
|
25 - 100 ml/min
|
Wielkość kropli
|
50 - 100 mikronów
|
Zasięg
|
2 - 10 metrów
|
Okres karencji tego preparatu, czyli czas od dnia aplikacji na ziemniaki do dnia przeznaczenia do konsumpcji, wynosi 8 tygodni. Natomiast nie obowiązuje okres prewencji dla ludzi, zwierząt i pszczół pod warunkiem przestrzegania zaleceń stosowania środka.
Gro-Stop 300 HN należy stosować od 3 do 4 tygodni po zbiorze ziemniaków w dawce 15 ml na tonę. Jeżeli ziemniaki przeznaczone są na dłuższe przechowywanie można wykonać cztery zabiegi co sześć tygodni. Aplikujemy go techniką aerozolowania na gorąco za pomocą wytwornic aerozolu. Przed rozpoczęciem zamgławiania należy przygotować przechowalnię lub kopiec z wymuszoną wentylacją. Budynek przechowalni dokładnie zamknąć, a kopiec uszczelnić płachtami brezentowymi lub folią. Zamknąć zewnętrzne wloty wentylacyjne, a włączyć wentylatory tak, aby wewnętrzny przepływ powietrza był równomierny i łagodny. Przed zabiegiem wskazane jest przeprowadzenie testu przepływu powietrza, bo zalecana jest taka cyrkulacja powietrza, która nie powoduje gaśnięcia zapalonej zapałki umieszczonej ponad warstwą ziemniaków. Wentylatory powinny być włączone do czasu zaniknięcia mgły w przechowalni. Po wykonaniu aplikacji nie należy otwierać przechowalni lub odkrywać kopca przez 24 godziny. Po tym czasie można wietrzyć, zgodnie z potrzebami.
Okres karencji tego środka, czyli czas od dnia ostatniego zabiegu na ziemniaki do dnia przeznaczenia do konsumpcji, wynosi 14 dni. Także i dla tego środka nie obowiązuje okres prewencji dla ludzi, zwierząt i pszczół pod warunkiem przestrzegania zaleceń stosowania środka.
Najlepsze działanie tych preparatów uzyskamy jeśli ziemniaki będą miały dobrze wykształconą skórkę (dojrzałe fizjologicznie), w miarę suche i nieoblepione ziemią. Ma to szczególne znaczenia dla odmian charakteryzujących się niską opornością na uszkodzenia mechaniczne oraz słabą trwałością przechowalniczą - ocena poniżej 6, w skali 9 stopniowej (9 -ocena najlepsza, 1 -najgorsza). Dla takich odmian może ulec spowolnieniu proces zabliźniania mechanicznych uszkodzeń bulw, zwiększając tym samym ryzyko infekcji patogenami chorobotwórczymi w trakcie przechowywania.
Środków tych nie należy stosować na sadzeniaki oraz ziemniaki jadalne przeznaczone do konsumpcji przed końcem roku w którym je aplikowano. Nie wolno także przechowywać sadzeniaków w tych samych pomieszczeniach, w których stosowano Gro-Stop 300 EC i Gro-Stop 300 HN.
Wykazano doświadczalnie, że ww. środki skutecznie ograniczały kiełkowanie bulw przez cały okres przechowywania, od zbioru do roku następnego (czerwca).
Przed zastosowaniem środków celowym jest poznanie szczegółowych informacji podanych na opakowaniach produktu lub przedstawionych na stronie internetowej Min. Roln. i Rozw. Wsi pod adresem http://www.bip.minrol.gov.pl →branżowe →produkcja roślinna →ochrona roślin →etykiety-instrukcje stosowania środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania zezwoleniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Literatura 1. Rynek ziemniaków, stan i perspektywy, listopad 200. Biul. inform. (Agencja Rynku Rolnego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Minister-stwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) 36: 28 ss.
2. Sową-Niedziałkowską. 2004. Naturalne sposoby ograniczające przemiany ilościowe w przechowywanych bulwach ziemniaka. Ziemniak Polski 3: 29-32.