Specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) prognozują, że w tym roku mogą być dobre zbiory warzyw, ponieważ pogoda sprzyja uprawom. Dr Bożena Nosecka z Instytutu zastrzegła jednak, że jest jeszcze za wcześnie by podać konkretne wielkości zbiorów.
Jak powiedziała, wielkość tegorocznych zbiorów zależy od pogody w najbliższych tygodniach. Zaznaczyła przy tym, że wielu ekspertów prognozuje, iż latem wystąpi w Polsce susza i wtedy wszystkie szacunki będą nieaktualne.
W 2006 r. zbiory warzyw wyniosły 4,1 mln ton i były o ok. 14 proc. niższe niż w poprzednim roku. Według IERiGŻ, przyczyną niższych zbiorów warzyw w ub.r. była letnia susza. Najbardziej, bo aż o 19 proc. spadły plony cebuli, znacznie mniej było także kapusty, buraków, marchwi i kalafiorów.
Ceny skupu warzyw były natomiast nieznacznie wyższe niż w sezonie 2005/2006. Np. średnia cena kapusty wyniosła 0,40 zł/kg wobec 0,43 zł/kg w poprzednim sezonie, marchew kosztowała 0,30 zł/kg (wobec 0,27 zł/kg w 2005 r.), cebula - 0,55 zł/kg (0,42 zł/kg rok wcześniej).
Jeszcze droższe były warzywa oferowane bezpośrednio na rynek. Kapusta kosztowała średnio 0,60 zł/kg, marchew 0,72 zł/kg, a cebula 0,59 zł/kg.
Z badań Instytutu wynika, że w ubiegłym roku była opłacalna uprawa prawie wszystkich warzyw - z wyjątkiem pomidorów na cele przemysłowe, ale do ich produkcji była unijna dopłata.
Rolnikom najmniej opłacała się w 2006 r. uprawa kapusty, bardzo wysokie były zaś ceny cebuli. Dlatego w tym roku wzrośnie powierzchnia uprawy tych ostatnich, a spadnie kapusty - zauważyła Nosecka. Dodała, że co roku rolnicy produkują coraz więcej warzyw, zwłaszcza takich jak brokuły, kukurydza czy papryka.
Zdaniem Noseckiej, w sezonie 2006/2007 ceny skupu większości warzyw jeszcze wzrosną. W skupie warzyw do konsumpcji najbardziej wzrosną ceny cebuli - o ponad 60 proc., marchwi - 10 proc. , pietruszki i fasoli - o 20 proc. O ok. 25 proc. powinna spaść cena kapusty.
Według Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), w 2006 r. nastąpił spadek spożycia warzyw i ich przetworów. W 2005 r. wyniosło ono 110 kg na osobę, zaś rok później 108-109 kg na osobę. Więcej niż rok wcześniej jedliśmy pomidorów i ogórków.
Wydatki na warzywa i ich przetwory stanowiły 7,6 proc. wydatków na żywność i zajmowały 4. miejsce w wydatkach gospodarstw domowych na produkty żywnościowe - wynika z danych GUS.
6953802
1