Na rynkach hurtowych i targowiskach spadają ceny większości krajowych owoców i warzyw. Wysoka cena z połowy stycznia za kilogram gruszek, czyli 4,50 zł to już przeszłość. Najwięcej płacą kupujący w Poznaniu, ale to i tak 50 gr. mniej niż w połowie miesiąca.
Niższa niż przed dwoma tygodniami o 7 gr. jest cena za kilogram jabłek deserowych. Za kilogram odmiany Cortland w różnych regionach kraju zapłacimy od 66 gr. do złotego 26 gr. Zakłady przetwórcze wznowiły skup jabłek przemysłowych. Z pierwszym dniem skupu sadownicy wystawili na rynek większą ilość towaru. Spowodowało to, że ich cena spadła. Jabłka przemysłowe, których ceny jeszcze niedawno przekraczały 30 gr. za kilogram, staniały do 22 gr.
Od początku stycznia spadają ceny kapusty. W porównaniu z ubiegłym rokiem na wartości zyskała tylko kapusta pekińska. Jest droższa średnio o 40 gr. za główkę. Najtańsza jest kapusta biała. Jej cena jest o połowę niższa niż rok temu.
Duże różnice są w cenach marchwi. W najgorszej sytuacji są rolnicy z okolic Sandomierza. Najwyższa cena za kilogram marchwi w Sandomierzu to 33 gr. Jest to trzykrotnie mniej niż w Warszawie.