A_BIO_AGRO_950

Soja będzie produkowała gumę

16 stycznia 2004

Podstawowy dodatek do produkcji zup w proszku, majonezów czy serków topionych - guma guar - będzie produkowana przez soję.

Do tej pory tę niezbędną w produkcji żywności gumę pozyskiwano z mielonych nasion drzewa guarowego rosnącego wyłącznie w Indiach i Pakistanie. Niestety, drzewa są na wymarciu.

Naukowcy z firmy Pioneer Hi-Bred International i Indian Institute of Technology w Roorkee w Indiach odkryli właśnie gen odpowiedzialny za produkcję jednego z kluczowych "gumowych" cukrów.

W dzisiejszym Science twierdzą, że wkrótce uda im się "namówić" nasiona soi, by to one zamiast drzew guarowych wytwarzały gumę. Kremowość lodów oraz jogurtów nie będzie więc zagrożona.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę