A_BIO_AGRO_950

Sezon truskawkowy w Polsce 2009 r.

30 czerwca 2009
Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Pierwsze szacunki mówią, że zbiory truskawek w  wyniosą ponad 220 tys. ton. Będzie problem z ich zagospodarowaniem, ponieważ zakłady przetwórcze mają jeszcze w chłodniach duże zapasy z ubiegłego roku. Mrożonki oraz przetwory powstały z drogiego surowca i trudno było je sprzedać.
Polska jest głównym dostawcą truskawek przemysłowych na rynek UE. Średnie ceny tych owoców, sprzedawanych jako mrożonki, nie wykazują jednak tendencji wzrostowej i w obecnej dekadzie utrzymują się w granicach 0,85-1,15 euro/kg. Więcej można uzyskać za truskawki deserowe, od 1,5 do 1,9 euro/kg, ale ich udział w naszym eksporcie do Wspólnoty, chociaż stopniowo rośnie, jest wciąż bardzo skromny, wynosi tylko 10-15%.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę