Producenci rolni z włoskiej wyspy Sardynii kupią od wielkopolskich rolników pszenicę durum - potrzebną do produkcji makaronów - poinformował w środę prezes Wielkopolskiego Związku Stowarzyszeń Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, Franciszek Nowak.
W środę Wielkopolski Związek Stowarzyszeń Dzierżawców i Właścicieli Rolnych
podpisał umowę o współpracy z Consorzio Sardo Cereali SCRL z Sardynii
(Włochy).
W myśl tego porozumienia w 2004 roku wielkopolscy rolnicy -
testowo - obsieją 150 ha ziemi sardyńskim ziarnem. Plon będzie w całości
wykupiony przez Sardyńczyków. Jeżeli testowa uprawa powiedzie się, to w ciągu
kilku najbliższych lat w Wielkopolsce pszenicą durum może być obsiane nawet 100
tys. ha.
"Od ponad roku przyglądaliśmy się polskim regionom i uważamy
że w Wielkopolsce można uprawiać pszenicę durum, z której będą produkowane nasze
słynne makarony" - powiedział w środę prezes konsorcjum producentów rolnych
z Sardynii, Giovanni Saba.
Atutem Wielkopolski są według Włochów duże
nasłonecznienie i małe opady deszczu w czerwcu i lipcu, kiedy pszenica durum
dojrzewa.
"Sardyńczycy odnieśli wielki sukces marketingowy ze swoimi
makaronami. Jednak w tej chwili brakuje im ziemi i dlatego chcą zakontraktować w
Polsce jak największą ilość tego zboża" - powiedział
Nowak.
Wyprodukowana z włoskiego ziarna pszenica będzie kontraktowana po
atrakcyjnych cenach. Włosi w czasie żniw w 2003 roku chcieli za takie zboże
zapłacić ok. 780 złotych za tonę. W tym czasie polskie młyny płaciły za pszenicę
ok. 500 złotych.