Ile azotanów i azotynów jest w wiosennej sałacie i szpinaku, sprawdza Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie. Właśnie te warzywa pochłaniają najwięcej szkodliwych substancji.
Inspektorzy przebadają 68 próbek liści sałaty i szpinaku z warzywniaków,
targów i hurtowni na terenie całego województwa zachodniopomorskiego.
-
Sprawdzimy, czy zawartość azotanów w warzywach mieści się w normach Unii
Europejskiej - tłumaczy Wiesława Jachimiak, kierownik nadzoru sanitarnego z
WSSE w Szczecinie. - Zgodnie z nimi kilogram pomidorów, papryki czy cebuli
może zawierać 200 mg azotanów, natomiast świeża wiosenna sałata - 4500 mg.
Dlatego lepiej stosować nowalijki jako dodatek do potraw, a nie jako główne
danie.
Nowalijki, czyli wczesnowiosenne warzywa szklarniowe, chłoną z
ziemi nie tylko duże ilości wody i składników mineralnych, ale także wszelkie
zanieczyszczenia i pestycydy. Najbardziej szkodliwe są rakotwórcze azotyny i
azotany. Te sole kwasu azotowego występują w wielu produktach żywnościowych. Są
czasem dodawane jako konserwanty do mięsa i przetworów mięsnych. Stosuje się je
jako nawozy.