Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ryż z ludzkim genem na naszych talerzach ???

30 maja 2005

Jak donosi The Telegraph japońskim badaczom udało się wbudować ludzki gen w materiał genetyczny ryżu. Zmodyfikowany genetycznie ryż ma być odporny na toksyny i chemiczne środki ochrony roślin.

U człowieka wspomniany gen odpowiedzialny jest za produkcję w wątrobie enzymu CYP2B6, który niszczy m.in. toksyny oraz szkodliwe dla organizmu związki chemiczne. To właśnie tę właściwość niszczenia niechcianych związków, według doniesienia angielskiego The Telegraph, chcieli wykorzystać japońscy naukowcy wprowadzając gen do komórek ryżu. Tak wyprodukowany ryż ma być odporny nie tylko na herbicydy (tyle że nie na pojedyńczy herbicyd; jak spodziewają się badacze na około 13 różnych herbicydów na raz), ale także na inne substancje chemiczne zanieczyszczające środowisko naturalne.

Jeśli rzeczywiście eksperyment się powiedzie, naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości pola ryżowe będzie można wykorzystywać do oczyszczania skażonych gruntów.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę