Stabilnie, spokojnie, bez większych zmian - tak od tygodnia wygląda rynek cukru. Ale taka sytuacja nie potrwa długo. Święta to okazja, którą starają się wykorzystać i producenci i handlowcy. Niebawem zacznie się ruch i ceny na pewno pójdą w górę - przekonują maklerzy. A na razie cukier w 50-kilogramowych workach kosztuje od 2,45 zł do 2,48 zł za kilogram. Cukier w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży detalicznej oferowany jest przynajmniej po 2,53 zł, ale zdarzają się i droższe oferty.
Jak wyliczyli eksperci z Agencji Rynku Rolnego, obecne ceny cukru są o ponad 70% wyższe niż przed rokiem. W dalszym ciągu trudno mówić o eksporcie, Ukraina jeszcze nie uporała się z nowym kodeksem handlowym. Natomiast Rosja od kiedy wybudowała własne rafinerie nad Morzem Czarnym, kupuje wyłącznie surowy cukier między innymi w Brazylii.
Na giełdzie w Londynie zwyżki. O prawie 2% w transakcjach natychmiastowych podrożał cukier biały. Tona kosztuje 269 dolarów. Towar w transakcjach terminowych na maj zwyżkował tylko nieznacznie.