Niedrogi i dobry taki jest symbol polskiego eksportu - jabłko. Polska jest jedynym z największych producentów tego owocu w Europie. Nie dziwi zatem, że międzynarodowe koncerny działające w tym segmencie rynku są zainteresowane dalszym rozwojem swoich zakładów w naszym kraju.
Spółka Polobst należąca do austriackiego koncernu STEIREROBST AG zamierza jeszcze w tym roku rozbudować możliwości produkcyjne przetwórni w Górze Kalwarii.
- Kwasowość polskich jabłek sięga nawet 6% * - mówi Barbara Jastrzębska, członek zarządu Polobst Sp. z o.o. - Dla porównania zakłady STEIREROBST np. w Rumunii i na Węgrzech przetwarzają jabłka o kwasowości ok. 2 % - dodaje.
Rodzi to jedną ale istotną korzyść - koncentraty jabłkowe produkowane przez Polobst nie wymagają żadnego dodatkowego dokwaszania. To jeden z powodów dla których koncern STEIREROBST zdecydował się zainwestować w naszym kraju.
Drugi to spora nadprodukcja jabłek, co umożliwia eksport na szeroką skalę zarówno samych owoców jaki i ich przetworów. Koncentrat jabłkowy powstający w zakładzie w Górze Kalwarii stanowi przede wszystkim bazę surowcową soków i win. Poza tym Polobst przetwarza owoce: maliny, truskawki, porzeczki i wiśnie. Sezon ich zbiorów trwa jednak krócej niż jabłek.
- Naszym celem jest znaczne zwiększenie mocy produkcyjnych tak by zaspokoić w pełni popyt na tego rodzaju koncentraty w Europie i Stanach Zjednoczonych - podkreśla Barbara Jastrzębska. Dlatego też Austriacy podjęli decyzję o rozwoju zakładu zlokalizowanego w Górze Kalwarii.
W ubiegłym roku Steirerobst AG sfinansował dostawienie dwóch maszyn przetwórczych, dzięki czemu produkcję można było zwiększyć o blisko 70% oraz nowoczesną suszarnię wytłoków. Zainwestowano też w ekologię.
- Kosztem ponad 3 milionów złotych rozbudowaliśmy oczyszczalnię ścieków - mówi Jastrzębska - We wrześniu przeprowadzimy rozmowy z austriackim właścicielem o kolejnych inwestycjach. Chcielibyśmy by w zakładzie w Górze Kalwarii pojawiła się mechaniczna linia do rozładunku jabłek - dodaje.
Austriacki koncern STEIREROBST AG, do którego należy spółka Polobst koncentruje się na przetwórstwie owocowym (produkcji wsadów, koncentratów, aromatów) i handlu wyrobami gotowymi. Polska spółka-córka powstała we wrześniu 2002 roku na bazie najstarszego zakładu firmy Hortex.
Od 2 lat prowadzona jest rozbudowa zakładu i unowocześnianie parku maszynowego. Podjęto działania związane z dostosowaniem spółki do wymogów unijnych. W dziedzinie kontroli jakości firma posiada system nadzorowania procesu produkcji HACCP.