Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Rośnie eksport warzyw

13 października 2004

Już w listopadzie br. 400 ton kukurydzy z zakładu przetwórczego w Pudliszkach trafi prosto do niemieckich sklepów. Po wejściu Polski do Unii Europejskiej znikły bariery celne, techniczne i prawne, utrudniające rodzimym firmom dostęp do unijnego rynku. Z integracji korzysta już branża rolno- spożywcza. Popyt w UE na polskie warzywa i przetwory rośnie.

Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej łączna produkcja przetworów owocowych i warzywnych w sezonie 2003/2004 wyniosła 2,7 mln ton i była o 4 proc. wyższa niż w poprzednim. W zakładzie w Pudliszkach, który należy od 1997 roku do koncernu Heinz, trwa kampania przetwórcza. Jednym z warzyw eksportowych jest w tym roku kukurydza, pochodząca z polskich plantacji położonych w Wielkopolsce. Część kukurydzy jest pakowana do puszek i sprzedawana w Polsce pod marką Pudliszki, a część przeznaczona na eksport do Niemiec, jest pakowana do szklanych słoików. Firmy z branży owocowo- warzywnej od dawna obserwowały zainteresowanie zachodnich konsumentów polskimi produktami. Jednak dopiero akcesja Polski z UE umożliwiła terminowe dostawy większych partii produktów do unijnych kontrahentów. Od 1 maja w Polsce, podobnie jak w całej UE, obowiązują ujednolicone procedury dotyczące obrótu towarami czy rozliczania transakcji.

Jak podaje IERiGŻ łączna wartość polskiego eksportu owoców, warzyw i ich przetworów w sezonie 2003/2004 (tj. w okresie od maja ub.r. do czerwca br., czyli wyłączając wpływ integracji z UE), wzrosła o 24 proc. i osiągnęła rekordowy poziom 1,1, mld USD. W 2003 roku 82 proc. warzyw, owoców i przetworów, Polska wyeksportowała do UE, zarówno do krajów dawnej "15", jak i do nowych członków Wspólnoty. Nienotowane dotychczas wpływy uzyskano m.in. w eksporcie produktów o wyższym stopniu przetworzenia, w tym konserw warzywnych, których ceny są niższe niż w UE. Według ekspertów IERiGŻ w sezonie 2004/2005 roku produkcja i eksport przetworów warzywych będą nadal rosły.

- W ciągu ostatnich 3 lat została przeprowadzona głęboka restrukturyzacja, w wyniku której udało się znacząco obniżyć koszty produkcji. Dzięki temu Pudliszki stały się zakładem konkurencyjnym wśród 30 fabryk należących do koncernu Heinza w Europie - wyjaśnia Dorota Ponińska, PR Manager w firmie Heinz Polska.

Pudliszki zatrudniają 530 pracowników stałych i 170 sezonowych. W 2003 roku obroty firmy wyniosły 260 mln zł.


POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

Światowa produkcja zbóż osiągnie 2,854 mld ton w 2024 r., co stanowi nowy rekord...

Pierwszy Europejski Kongres Sorgo Akt założycielski: utworzenie europejskiego se...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę