Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rekordowa plantacja

26 września 2003

Największa plantacja truskawek deserowych w Europie nie znajduje się w Niemczech czy Holandii. Mieści się zaledwie 50 km od Warszawy - w Serocku.

Tu na ponad 350 hektarach uprawia się 15 odmian truskawek deserowych, a testuje kolejne kilkanaście nowych odmian. W sezonie, który zaczyna się w maju i trwa do wczesnych mrozów - dziennie pracuje tu ponad 700 osób. Każda z nich przez pierwsze dni uczy się, jak prawidłowo należy zrywać truskawki oraz - co jest bardzo istotne – jakie zabarwienie muszą mieć owoce przeznaczone na rynek krajowy, a jakie – na eksport. 
 
Ponad 80% truskawek trafia na eksport – głównie do Niemiec, Anglii, Holandii, a także na rynki skandynawskie. Te smaczne owoce można kupić również w Polsce, dostępne są głównie w dużych sieciach handlowych. Zbiór truskawek zaczyna się już o piątej rano i trwa do południa. W przypadku truskawek wysyłanych do Stanów Zjednoczonych – bo tam również trafiają owoce z Serocka – pracownicy zaczynają je zrywać już o czwartej rano. W tym roku gospodarstwo obchodzi 10-lecie istnienia. Co udało się osiągnąć w tym czasie? Na pewno wysoką jakość. Ale żeby ją uzyskać trzeba było ogromnych nakładów. Całość plantacji uzbrojono, co pozwala na dostarczenie każdej roślinie odpowiedniej ilości wody i składników mineralnych. Między czterema rzędami umieszczone są dwie linie nawadniające, oprócz tego w tunelach rozstawione są stacjonarne rozpryskiwacze. 
 
Na znakomity smak naszych truskawek ma wpływ różnica temperatur dnia i nocy. Na europejskim rynku polskie truskawki cenione są właśnie za ten niepowtarzalny smak. Ogromną rolę odgrywa również opakowanie. Musi być ono estetyczne, a zarazem skromne. Nie może na nim zabraknąć informacji o producencie – czyli adresie, numerze telefonu, a także numerze serii wysyłanych owoców. Gospodarstwo posiada własne chłodnie i przechowalnie, co pozwala na zamrożenie nawet kilku tysięcy ton truskawek i sprzedanie ich w okresie jesienno-zimowym. Przy okazji naszej wizyty w gospodarstwie warto wspomnieć o bardzo dobrych rozwiązaniach kontroli zatrudnienia pracowników. Baza danych zawiera fotografie pracownika numer identyfikacyjny, dane personalne oraz przypisany danej osobie kod. Każdy zatrudniony posiada kartę magnetyczną i na zakończenie dziennego zbioru – brygadzista za pomocą tego kodu wpisuje na konto zarobioną przez pracownika sumę. Świeże owoce z Serocka na stół klienta w Unii Europejskiej trafiają w ciągu kilku dni od zerwania z krzaków. Amerykanie zajadają się nimi jeszcze szybciej. W Kalifornii można je kupić już na drugi dzień. 
 
Maliny uprawiane są głównie w tunelach. Do najlepiej owocujących należy odmiana Polana. Jej owoce charakteryzują się bardzo słodkim smakiem i należą do dość trwałych. Podstawą jest tu jednak uprawa truskawek. I w tym miejscu warto chyba wspomnieć o odmianie Selwa, której owoce osiągają niemal gigantyczne rozmiary. Jedna truskawka waży 10, a nawet 20 dag - na kilogram wystarczy więc zaledwie kilka sztuk owoców. Truskawki, maliny, a także poziomki, te ostatnie zajmują najmniejszą powierzchnię tego 350 ha areału.


POWIĄZANE

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...

Rzepak ozimy w okresie jesiennym wymaga nawożenia dolistnego, które jest uzupełn...

Skończyły się żniwa kukurydzy kiszonkowej, rozpoczyna się zbiór odmian zbieranyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę