Zbiórka żywności pod hasłem "Dzielimy się tym, co mamy" ruszyła w poniedziałek w powiecie radomskim. Tym razem Radomski Bank Żywności prosi o wsparcie rolników.
O przekazywanie płodów rolnych: ziemniaków, kapusty, buraków, marchwi zwrócił
się Radomski Bank Żywności do wszystkich gmin powiatu radomskiego. Pozytywnie
odpowiedziało siedem. - Przedstawiciele tych gmin przekazali informację o
zbiórce sołtysom, a ci - mieszkańcom. Rolnicy będą w określonym dniu wystawiać
płody rolne przed domy, a ktoś z gminy je zabierze i przekaże nam - mówi
Krzysztof Sokołowski, dyrektor RBŻ. Organizacja nie pogardzi także zbożem.
Zaprzyjaźniony z Caritasem młynarz przerobi je.
Żywność trafi do domów
pomocy społecznej, radomskich jadłodajni. W ubiegłym roku podczas akcji
"Dzielimy się tym, co mamy" udało się zebrać 15,6 t płodów rolnych. Tegoroczna
zbiórka potrwa do 8 listopada.
Inicjatorem powstania Radomskiego Banku
Żywności był śp. bp Jan Chrapek. Podczas trzyletniej działalności RBŻ
przeprowadził osiem publicznych zbiórek żywności. Udało się w nich pozyskać 264
t produktów wartości ponad 800 tys. zł. Z roku na rok radomianie ofiarują coraz
więcej darów: 2001 r. - 58 t, 2002 - 103, 2003 (tylko do września) - prawie 70
t.
W najbliższych latach bank będzie się starał o duży magazyn, w którym
mógłby w dobrych warunkach przechowywać żywność.