Przemkowscy pszczelarze, jako jedyni w Polsce, złożyli wniosek do urzędu patentowego o ochronę produktu regionalnego. Chcą mieć certyfikat na produkowany przez siebie miód wrzosowy - pisze "Słowo Polskie".
Gazeta sprawdziła, że przemkowski wniosek o ochronę spożywczego produktu regionalnego jest jedynym złożonym do Urzędu Patentowego w Warszawie po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Przed 1 maja 2003 roku górale ubiegali się co prawda o wyłączność na produkcję swoich oscypków, ale tylko na terenie kraju. Teraz jednak obowiązują przepisy unijne. Aby mieć wyłączność w krajach UE, należy złożyć wniosek najpierw w Polsce, skąd następnie przekazywany jest do Komisji Europejskiej w Brukseli. Wniosek pszczelarzy jest właśnie rozpatrywany w Urzędzie Patentowym w Warszawie.
W Przemkowie niedaleko Polkowic pasieki prowadzi kilkunastu pszczelarzy. Większość z nich trudni się tym zajęciem kontynuując tradycje rodzinne. Okolice Przemkowa nazywane są zagłębiem wrzosowym. Tak wielkich jego pół nie ma w całej Polsce. Dlatego miód wrzosowy jest specjalnością gminy Przemków.