Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Przemysł tłuszczowy - skoncentrowany i gotowy do Unii

3 marca 2004

Krajowy przemysł tłuszczowy należy do najbardziej skoncentrowanych i nowoczesnych gałęzi przemysłu spożywczego. Na polskim rynku tłuszczów jadalnych konkuruje ze sobą pięć dużych podmiotów, zaś dwóch z trzech największych graczy na europejskim rynku tłuszczów jest już obecnych w Polsce i zajmuje w krajowym segmencie tłuszczowym liczącą się pozycję.

Znaczący udział kapitału zagranicznego w polskim przemyśle tłuszczowym pozwala z jednej strony na osiągnięcie wysokiego poziomu technologicznego w przetwórstwie rzepaku oraz produkcji olejów i margaryn, z drugiej zaś – zapewni tej branży, jak się oczekuje, stosunkowo miękkie lądowanie na wspólnym unijnym rynku.

Podstawą produkcji naszego przemysłu tłuszczowego jest przetwórstwo rzepaku z krajowych zbiorów. Co prawda potencjał przetwórczy polskich zakładów tłuszczowych umożliwia przetworzenie blisko 1,5 mln ton nasion rzepaku rocznie, lecz faktycznie w ostatnich latach przetworzono najwyżej 850 tys. ton nasion. Tak więc w latach wysokiego urodzaju rzepaku, przy zbiorach ponad 1 mln ton, Polska jest znaczącym eksporterem nasion. Tymczasem w latach takich jak ubiegły, gdy zebrano niespełna 700 tys. ton rzepaku, nasz przemysł tłuszczowy nie jest w stanie zakupić potrzebnej ilości surowca u krajowych producentów.


POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

Światowa produkcja zbóż osiągnie 2,854 mld ton w 2024 r., co stanowi nowy rekord...

Pierwszy Europejski Kongres Sorgo Akt założycielski: utworzenie europejskiego se...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę