RCDRRiOW w Częstochowie organizuje dla producentów specjalizujących się w uprawie roślin jagodowych, w tym głównie truskawek seminarium wyjazdowe do dużego gospodarstwa ogrodniczego „SADPOL” z Wierzbicy k/Otwocka. Wyjazd odbędzie się 29 maja br.
W tym dniu w gospodarstwie jest Dzień Otwarty. Zaplanowano m.in. cykl wykładów specjalistycznych dotyczących produkcji, zwalczania chorób i szkodników, chwastów, przechowywania owoców i przedstawienia najnowszych odmian roślin jagodowych – malin, truskawek i innych. Będzie również cykl wykładów dotyczących obowiązujących w Unii Europejskiej systemów takich jak HACCP, Eurepgap, Dobra praktyka rolnicza, oraz najważniejsze - to zwiedzanie gospodarstwa zapoznając się z technologią produkcji owoców i systemami zarządzania firmą.
Po krótce przedstawiamy charakterystykę tego gospodarstwa.
Gospodarstwo
Rolno-Ogrodnicze SADPOL z Wierzbicy k/Serocka zajmuje 350 ha.
75%
powierzchni stanowią grunty klasy V i VI, piaszczyste i piaszczysto-gliniaste.
Nastawione jest na produkcję owoców miękkich – truskawek ( 220 ha), malin ( 120
ha ), na pozostałej części gruntów uprawia się jeżyny, borówki wysokie, poziomki
oraz pomidory koktajlowe.
W SADPOLU truskawki, które stanowią najważniejszą
uprawę, prowadzi się metodą pasowo-rzędową lub dywanową . W ostatnim okresie
coraz większą wagę przywiązuje się do upraw sterowanych – w wysokich tunelach
foliowych ( na pow, około 8,5 ha) lub pod okryciem z agrowłókniny, folii
perforowanej i litej. Wg. właściciela firmy Janusza Glinickiego, koszty budowy
tunelu zwracają się w okresie od roku do trzech lat.
Prowadzenie tego typu upraw - pomimo sporych nakładów- staje się koniecznością. Sterowana uprawa truskawek pozwala wyjść z ofertą sprzedaży o miesiąc wcześniej w porównaniu z uprawami tradycyjnymi. Ponadto pozwala uniezależnić się od warunków pogodowych, a przez to wywiązywać się z zawartych umów kontraktacyjnych. Owoce z wysokich tuneli są bardzo dobrej jakości.. Okres zbioru owoców wydłuża się także przez zakładanie plantacji z sadzonek, frigo i uprawę odmian powtarzających owocowanie. Wszystko to pozwala na oferowanie truskawek od maja do końca listopada. Większość truskawek – 90% sprzedaje się na Zachód.
Coraz większego znaczenia nabiera dostarczenie odbiorcy szerokiej gamy
produktów, stąd w gospodarstwie uprawia się kilka gatunków roślin jagodowych. Są
to między innymi :
- maliny – głównie ‘Polana’ i ‘Wilamette’ w wysokich
tunelach ( 1,5 ha) oraz w gruncie.
- na kilku ha uprawia się poziomki,
jeżyny, borówkę wysoką.
- rosną też pomidory drobnoowocowe tzw.
koktajlowe.
Ważne jest dostarczenie dużych, jednorodnych partii owoców,
zwłaszcza jeśli chodzi o eksport malin i truskawek do Anglii.
Wszystkie uprawy w gospodarstwie są nawadniane. Wewnątrz wałów, na których
uprawia się truskawki , umieszcza się jedną lub dwie linie kropkujące.
Instalację nawadniającą wykorzystuje się także do fertygacji. Jednym z
najważniejszych pierwiastków poprawiających jędrność owoców i kondycję roślin
jest wapń, który podaje się głównie w okresie kwitnienia i podczas zbiorów.
Na plantacjach malin i truskawek zamontowane są też minizraszacze, które w
razie wystąpienia przymrozków wiosennych chronią rośliny przed uszkodzeniem.
Uruchamiane są także w okresie zbioru – gdy panuje wysoka temperatura – do
ochrony owoców przed poparzeniem. Zraszanie i zamgławianie plantacji poprzez
ograniczenie operacji słonecznej, pozwala także na opóźnienie dojrzewania
owoców. W ten sposób w gospodarstwie udało się na niektórych plantacjach opóźnić
zbiór nawet o 15 dni, co nie tylko poprawia zyski poprzez wydłużenie okresu
zbiorów, ale zapewnia także lepsze wykorzystanie siły roboczej.
W gospodarstwie w Wierzbicy wprowadzono system komputerowy zarządzania i kontroli pracy. Każda zatrudniona osoba otrzymuje numer i kartę z kodem kreskowym. Brygadziści i grupy odpowiedzialne za zwożenie owoców wyposażeni są w przenośne komputery tworzące infolinię, co umożliwia im komunikowanie się ze sobą. Z kart, które otrzymują pracownicy, za pomocą czytnika kodów kreskowych skanuje się numer osobowy przynoszącej owoce, ilość i rodzaj opakowania. Informacje te automatycznie przekazywane są do centralnego komputera, co pozwala na dokładne kontrolowanie sytuacji na plantacjach. W każdej chwili wiadomo, gdzie znajduje się partia owoców, którą trzeba przywieźć do chłodni.
W systemie zapisywane są także informacje dotyczące każdego pracownika, jaką pracę wykonuje, u kogo, wielkość zbioru owoców a posiadając karty mogą sprawdzać stan swojego konta i dokonywać zakupów w zakładowych sklepach.