Ruszył eksport polskich pomidorów do Hiszpanii, która jeszcze do niedawna właśnie do nas przysyłała swoje warzywa. To duże zaskoczenie.
Plantatorzy obawiali się o zbyt plonów i o ich cenę. W tym roku pogoda
umożliwiła szybki wzrost krzewów i obfite owocowanie. Z metra kwadratowego
uprawy zrywa się 35 do 40 kilogramów pomidorów. Eksport przyszedł więc w sama
porę – mówią rolnicy.
Zintegrowana uprawa umożliwia sprzedaż
pomidorów od połowy kwietnia do końca października. Teraz cena waha się od 2,30
zł do 2.60 zł. Plantatorzy wykorzystują wolne miejsce na rynku, powstałe dzięki
eksportowi i utrzymują wysokie ceny. Polskie pomidory trafiają do Włoch i
Hiszpanii.
Sytuacja jest niecodzienna, ponieważ to właśnie
stamtąd do niedawna zalewał nas import - mówią rolnicy. Tegoroczna susza i
ogromne pożary w Hiszpanii zdziesiątkowały plantacje. Setki ton tych warzyw są
też elementem pomidorowej bitwy, bez niej Hiszpanie nie wyobrażają sobie
podsumowania sezonu.