Tendencje w produkcji i zużyciu zbóż na świecie
Na świecie uprawa zbóż zajmuje prawie połowę gruntów ornych, a w Polsce
prawie 70%. Są one także głównym źródłem energii konsumpcyjnej (około 52%). W
latach 1960–1970 zbiory pszenicy zwiększały się o ponad 3,2% średnio rocznie, a
w latach 1966–1980 o prawie 4%. Wynikało to głównie z wprowadzenia bardziej
plennych odmian, postępu agrotechniki, zwiększania powierzchni zasiewów oraz
nawożenia.
W latach 1981–2000 tempo to uległo zwolnieniu do
około 2,0% średnio rocznie, a w drugiej połowie tego okresu przeciętny roczny
wzrost wynosił tylko 0,2%. Zbiory kukurydzy zwiększały się w latach 1961–1980 o
2,7% średnio w roku, w latach 1981–1990 tylko o 1,5% rocznie, ale w latach
1991–2000 średnioroczny wzrost zbiorów ponownie osiągnął 2,6%. Zbiory jęczmienia
do 1976 roku zwiększały się średnio w roku o 3,2%.
W
następnym dziesięcioleciu ustabilizowały się na poziomie około 170 mln ton, a od
roku 1987 charakteryzują się tendencją spadkową (–1,3% średnio w roku). Zbiory
żyta i owsa w latach 1960–2000 wykazywały tendencję spadkową. Ogółem jednak w
tych latach wzrost zbiorów pszenicy i kukurydzy był większy niż zmniejszanie się
zbiorów żyta i owsa, co powodowało wzrostową tendencję w zbiorach zbóż ogółem.
Zwiększały się one o 2,8% rocznie w latach 1961–1970, o 3,1% w latach 1971–1980,
o 2,2% w latach 1981–1990 i o 1,1% w latach 1991–2001. Podobne prawidłowości
występują w zakresie ich zużycia. W ramach wzrostowej tendencji występują
znaczne wahania, powodujące zmiany w poziomie konsumpcji, zapasach, skali
obrotów międzynarodowych i cenach. Różnice w poziomie produkcji i podaży oraz
popytu w poszczególnych regionach powodują rozwój handlu
międzynarodowego.
W ostatnich latach obrotom międzynarodowym
podlega około 260–280 mln ton zbóż, w tym 120–130 mln ton pszenicy i 100–120 mln
ton zbóż paszowych. Stanowi to tylko 15–16% produkcji zbóż. Udział ten utrzymuje
się od wielu lat.
Krajowe zapotrzebowanie na zboża Poziom i
struktura pogłowia zwierząt oraz jej zmiany, skala przetwórstwa przemysłowego,
tendencje w zakresie spożycia przetworów zbożowych, siew, skala strat w
produkcji, przechowalnictwie i przetwórstwie to główne czynniki kształtujące
krajowy popyt na zboża. Ponad 60% zbóż przeznaczanych jest na pasze. Zmiany w
produkcji zwierzęcej, jej skali i technologii, a zwłaszcza w produkcji mięsa
wieprzowego i wołowego, jak również intensyfikacja produkcji mleka w części
gospodarstw o większej koncentracji krów powodować będą wzrost zużycia zbóż na
cele paszowe. Będzie to dotyczyło zwłaszcza pasz dla trzody i drobiu. Cykliczne
wahania w produkcji trzody chlewnej wpływać będą z kolei na zmiany
zapotrzebowania na zboża.
Polski handel zagraniczny zbożem i jego
produktami w latach 1992–2002 Przedmiotem obrotu handlu zagranicznego w sektorze
zbożowym są: ziarno zbóż, produkty ich pierwotnego przetwórstwa (np. mąka,
kasze, grysiki, słód, skrobie zbożowe, gluten pszenny, otręby) oraz produkty
wysoko przetworzone (np. ciasto makaronowe, spaghetti, makaron, chleb, bułki,
pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, inne wyroby piekarskie). Udział ziarna
zbóż i produktów ich przetwórstwa w handlu zagranicznym Polski jest bardzo
zróżnicowany.
Ziarno zbóż i produkty jego przetwórstwa stanowią
ważną pozycję w handlu zagranicznym Polski artykułami rolno-spożywczymi. Ich
udział w eksporcie tej grupy towarowej w ostatnich latach wynosił przeciętnie
4,5%, natomiast w imporcie przeciętnie 11,5%. Import ziarna zbóż stanowi
natomiast ważną pozycję w przywozie do kraju surowców rolniczych (przeciętnie
24%). W handlu zagranicznym ziarnem zbóż i produktami pierwotnego jego
przetwórstwa Polska była i jest importerem netto. W latach 1992–2001 ujemne
saldo w handlu tymi produktami wahało się od 19 mln USD w 1992 roku do ponad 700
mln USD w 1996 roku.
Obroty handlowe ziarnem
zbóż
Do 1989 roku Polska występowała na światowym
rynku zbóż przede wszystkim jako importer. W pierwszej połowie lat 70. nasz
import zbóż stanowił ponad 17% krajowej produkcji, a pod koniec tej dekady był
prawie dwukrotnie wyższy. W latach 80. systematycznie malał, jednakże w dalszym
ciągu znaczna część krajowego zapotrzebowania pokrywana była ziarnem pochodzącym
ze źródeł zagranicznych.
W latach 1986/87–1989/90 sprowadzano
rocznie około 3,2 mln ton zbóż. Dobre wyniki w produkcji zbożowej oraz zmiany
regulacji w handlu zagranicznym, w tym szczególnie kurs wymiany złotego w
stosunku do walut zachodnich, spowodowały, że w latach 1991–1992 bilans obrotu
zbożami i produktami ich przemiału był zrównoważony. Zmiany sytuacji
popytowo-podażowej w latach 1993–1996 oraz polityka państwa w kierunku
utrzymania wysokich cen zbóż na rynku krajowym spowodowały znaczne zwiększenie
importu. W latach 1993–1996 Polska sprowadzała średnio około 2,3 mln ton zbóż
rocznie.
W okresie tym charakterystyczna była także duża
zmienność skali importu (od 0,5 mln ton w 1994 do 3,6 mln ton w 1996 roku). Od
roku 1997 import ziarna zbóż kształtuje się w wysokości 1,2 mln ton
średniorocznie. Ogółem w ostatnich latach zaznacza się tendencja spadkowa tego
importu. Analiza możliwości zwiększenia produkcji zbóż w kraju i zapotrzebowania
na pasze oraz konsumpcję wskazuje, że w średniookresowej perspektywie Polska
pozostanie importerem netto ziarna.
Jak wynika z danych tabeli 3, w
latach 1992–2002 w imporcie ziarna dominowała pszenica i mieszanka żyta z
pszenicą (około 40%). Ze zbóż pastewnych importowany był głównie jęczmień i
kukurydza (40–45%). Początkowo głównymi dostawcami zbóż na polski rynek były
kraje Unii Europejskiej oraz Ameryki Północnej. W ostatnim okresie do tej grupy
dołączyły również kraje CEFTA, a także byłego ZSRR. Eksport ziarna zbóż
stanowił, z wyjątkiem lat 1992 i 2002, niewielką pozycję w strukturze handlu
zagranicznego. Duże transakcje pojawiały się okazjonalnie.
W
imporcie zbóż dominuje przywóz z krajów UE i krajów do niej kandydujących.
Wejście Polski do Unii będzie oznaczało przyjęcie zasad regulacji tego rynku
zgodnie z zasadami Wspólnej Polityki Rolnej. Będą także obowiązywały instrumenty
polityki handlowej. Cechą charakterystyczną unijnego rynku zbóż jest silna jego
ochrona za pomocą opłat celnych określanych we wspólnej taryfie celnej. Wynika
to z wysokiej samowystarczalności produkcji unijnej. Z tego też powodu obecne
kraje UE są eksporterem netto ziarna zbóż. Ich udział w światowym eksporcie mąki
i ziarna pszenicy szacowany jest na 14–15%, a zbóż paszowych na 6–7%. Również w
wielu krajach kandydujących do UE produkcja zbóż przewyższa
zapotrzebowanie.
Ochrona zewnętrzna oraz likwidacja barier
handlowych między członkami UE umożliwiają wewnętrzny obrót towarowy. O jego
skali decyduje opłacalność transakcji handlowych, determinowanych głównie
różnicami cen i kosztami transportu.
Różnice w poziomie cen między
krajami Unii Europejskiej oraz w konkurencyjności sektora zbożowego zwiększają
obrót towarowy zbożami oraz ich produktami. O skali transakcji świadczy wartość
obrotów tą grupą towarową wewnątrz krajów UE. W 1999 roku wewnętrzna wymiana
handlowa ziarnem i produktami zbożowymi wyniosła 12,1 mld euro, a w 2000 roku
12,5 mld euro. Dla porównania wartość eksportu zbóż poza kraje UE wyniosła w
1999 roku 5,2 mld euro, a w 2000 roku 6,2 mld euro, importu zaś odpowiednio 2,1
mld i 1,9 mld euro (Eurostat 2001).
Na początku okresu 1992–2002
ceny zbóż w Unii Europejskiej były znacznie wyższe niż w Polsce. W ostatnich
latach wyrównały się, a nawet były okresy, w których ceny skupu zbóż w Polsce
przewyższały unijne. Takie tendencje cenowe, przy silnej ochronie zewnętrznej,
będą oznaczały presję na zwiększenie wewnętrznych obrotów handlowych między
Polską a innymi krajami UE. Jednocześnie może zmniejszyć się import spoza krajów
członkowskich. Liberalizacja obrotów handlowych ziarnem zbóż oznaczać będzie
także zwiększenie konkurencji między firmami zajmujących się obrotami
handlowymi.
Obserwowane tendencje w zakresie obrotów
handlowych ziarnem wskazują, że rozwijają się te przedsiębiorstwa, które
postępują według zasady just in time (dokładnie w terminie), przy czym marże
handlowe niewiele przewyższają koszty obrotów. Główna masa zysku pochodzi
natomiast z dużej skali obrotów (ekonomika skali obrotów). Do tych warunków
muszą także dostosować się nasze firmy handlowe.
Tendencje
w handlu produktami przetwórstwa zbóż
W sektorze
zbożowym duże znaczenie w handlu międzynarodowym, obok produktów rolnictwa, mają
również wyroby pozostałych ogniw występujących w łańcuchu zbożowym. Wymienić tu
należy przede wszystkim produkty pierwotnego przetwórstwa oraz wyroby wtórnego
przetwórstwa zbóż, w tym głównie przemysłu cukierniczego i piekarniczego. W
pierwszej grupie przedmiotem wymiany z zagranicą była mąka pszenna i
żytnio-pszenna, mąka z innych zbóż, kasze i pochodne, słód oraz pozostałe wyroby
(np. ziarno płatkowe, miażdżone, krojone i śrutowane). Bilans handlu
zagranicznego tymi produktami od 1993 roku jest ujemny z tendencją pogłębiającej
się nierównowagi.
Import i eksport przetworów przemysłu
zbożowo-młynarskiego od 1993 roku wykazywał niewielką tendencję wzrostową.
Jedyną grupą produktów tego sektora, w której Polska od 1994 roku uzyskuje
dodatnie saldo handlu zagranicznego, są wysoko przetworzone produkty zbożowe. Do
tej grupy należy zaliczyć: ciasto (w tym również gotowane i nadziewane),
spaghetti, makaron, przetwory spożywcze otrzymywane przez spęcznienie i prażenie
ziarna oraz chleb, pieczywo cukiernicze, ciastka, herbatniki i inne wyroby
przemysłu cukierniczego. Wynika to w dużej mierze z dostosowania przetwórstwa
wtórnego zbóż w Polsce do wymogów gospodarki rynkowej.
Polska
tradycyjnie należy do importerów netto zbóż i produktów pierwotnego ich
przetwórstwa. Jedyną grupą produktów sektora zbożowego, w której nasz kraj
uzyskuje dodatnie saldo handlu zagranicznego, są wysoko przetworzone produkty
zbożowe. Import ziarna wykazuje niewielką tendencję spadkową, eksport ma
natomiast charakter okazjonalny. Ekstrapolacja tendencji w produkcji,
zapotrzebowaniu oraz obrotach handlowych wskazuje, że w średniookresowej
perspektywie może się zmniejszyć skala niezbędnego importu zbóż. Zrównoważenie
krajowej produkcji z zapotrzebowaniem będzie możliwe w wyniku stymulowania
postępu rolniczego prowadzącego do wzrostu plonów zbóż.
W
średniookresowej perspektywie import ziarna w wysokości około 1 mln ton wynika z
konieczności równoważenia krajowego rynku z powodu zmienności plonowania i wahań
produkcji zwierzęcej. Integracja Polski z UE, wyrównywanie się cen rynkowych
ziarna zbóż w kraju i innych państwach członkowskich oraz różnice w kosztach
transportu sprzyjać będą zwiększeniu się obrotów handlowych wewnątrz Wspólnoty.
Ograniczony może być natomiast import spoza krajów członkowskich. Będzie to
oznaczało równoważenie krajowego bilansu zbożowego obrotami handlowymi między
obecnymi krajami UE i kandydującymi.
Autor: PROF. DR HAB.
Stanisław Stańko
Źródło: Biuletyn Informacyjny ARR nr 7 (145)
Lipiec 2003