Produkcja rzepaku w Unii Europejskiej w ostatnich latach szybko zwiększa się, natomiast u nas w kraju charakteryzuje się ona dużymi wahaniami.
W Polsce rzepak uprawiany jest na około 500 tys. ha. Najwięcej sieje się go w województwach: warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim i dolnośląskim. Średnia wydajność z hektara wynosi 2,5 tony. Jak szacują specjaliści - przy takich plonach - produkcja paliwa z hektara rzepaku może pokryć roczne zapotrzebowanie na olej napędowy dla gospodarstwa o powierzchni 10 hektarów.
Jest to szansa dla niewykorzystanych ziem po byłych Państwowych Gospodarstwach Rolnych, położonych głównie w rejonach północnej Polski. Rzepak jest rośliną, która z gleby pobiera duże ilości siarki, a rzepakowe paliwo obniża jej emisję do atmosfery, a więc zmniejsza tzw. efekt cieplarniany. Kolejna korzyść - to tańsza karma dla zwierząt inwentarskich - trzody chlewnej i drobiu, ponieważ 70% masy przetworzonych nasion stanowią tzw. makuchy, które zawierają dużą ilość białka.
Istnieją też możliwości zastosowania oleju z rzepaku w przemyśle lakierniczym, kosmetycznym, a słomę rzepakową można wykorzystać przy produkcji płyt budowlanych.