2-3 grosze. To kolejne podwyżki na rynku cukru. Ofert kupna na giełdach towarowych jest coraz mniej, bo cena dla odbiorców jest trudna do zaakceptowania- oceniają maklerzy. A jeśli ktoś potrzebuje dużych ilości cukru zgłasza się bezpośrednio do producenta- dodają.
Obecnie na przetargach cena wywoławcza na rynek krajowy wynosi 2 złote 40 groszy za kilogram. Ale niektóre sieci handlowe sprzedają cukier nawet o 8 groszy taniej.
Ciężko jest kupić za to towar na eksport. Z informacji pośredników wynika, że zakłady magazynują cukier. Robienie zapasów, jest wbrew unijnym przepisom, ale producenci liczą się z karami i ryzykują. Wolą poczekać na podwyżkę cen walut i sprzedać z zyskiem, niż pozbywać się cukru po niezadowalającym kursie.
Na giełdzie towarowej w Londynie też podwyżki. Tona cukru białego z dostawą do portu w ciągu jednej sesji zdrożała o ponad 2%. W transakcjach natychmiastowych za ten towar trzeba zapłacić 330 dolarów. Cukier w dostawach na październik jest 0 30 dolarów tańszy.