W zakończonej na przełomie grudnia i stycznia kampanii 2005/2006 Krajowa Spółka Cukrowa S.A. skupiła od rolników 4,4 mln ton buraków, z których wyprodukowała ponad 765 tysięcy ton cukru.
Kampanię zainaugurowano oficjalnie 3 października w Oddziale „Cukrownia Nakło” w woj. kujawsko-pomorskim. Była ona czwartą w historii KSC i drugą prowadzoną według zasad obowiązujących w Unii Europejskiej. W tym roku buraki przerabiało 18 z 27 cukrowni (o 2 mniej niż w roku ubiegłym), co było efektem trwającej restrukturyzacji polegającej m.in. na koncentracji produkcji w silniejszych zakładach oraz stopniowym wygaszaniem małych i nierozwojowych fabryk.
W czasie prawie trzech miesięcy Spółka skupiła ponad 4,4, mln buraków, które dostarczyło ponad 35 tys. rolników gospodarujących na plantacjach buraków o powierzchni 115 tysięcy hektarów. Wyprodukowano z nich ponad 765 tys. ton cukru (razem z zależną Cukrownią Leśmierz S,A. ponad 791 tys. ton) czyli znacznie więcej niż przewidywały wstępne prognozy. Według kierownictwa Spółki wynik jest bardzo korzystny, zwłaszcza wobec panującej w wielu regionach długotrwałej suszy, która wpłynęła na zmniejszenie plonów.
- Kiedy analizowaliśmy dane z kampanii 2004/2005 i ocenialiśmy ją jako dobrą nie wiedzieliśmy, że tegoroczna będzie jeszcze lepsza – mówi Stanisław Pawlak, członek Zarządu KSC. – Polaryzacja zbliżyła się do 19 procent, a uzyskany wydatek cukru przekroczył 17,1 co oznacza jego wzrost o 1,4 procenta. Odnosząc go do ilości skupionych buraków można wyliczyć, że przy porównywalnej ilości surowca daje to 60 tysięcy cukru więcej.
W kampanii nie zabrakło zmian i nowości będących wynikiem zarówno obowiązywania regulacji unijnych, jak i reform wdrażanych przez KSC. Po raz pierwszy wszystkie zakłady prowadzące przerób buraków badały je w laboratoriach surowcowych określających indywidualnie polaryzację i zanieczyszczenia. Do 61 procent wzrosła ilość korzeni odbieranych bezpośrednio z pola, co wpłynęło na obniżenie kosztów transportu i podniesienie jakości surowca. Zwiększył się także średni dobowy przerób cukrowni, który sięgnął 3.951 ton
Uruchomienie nowych laboratoriów jakościowych (w cukrowniach „Nowy Staw” „Nakło”, „Lublin” i „Kruszwica”) było elementem pierwszego w historii Spółki programu kompleksowej modernizacji cukrowni obejmującego m.in. inwestycje w zakresie podawania buraków do przerobu, wymianę maszyn i urządzeń, modernizację gospodarki cieplnej i energetyki oraz automatyzację procesów produkcyjnych. W 2005 r. KSC przeznaczyła na ten cel 135 mln zł. Podobną kwotę planuje wydać na inwestycje w kolejnym roku. Oprócz nich przeprowadzano bieżące remonty, których koszt sięgnął 45 mln zł.
Koncern KSC Polski Cukier SA z siedzibą w Toruniu jest największym polskim wytwórcą cukru i jednocześnie największą polską firmę branży rolno-spożywczej. Dysponuje prawie 40-procentowym udziałem w rynku krajowym i 4 procentowym udziałem w całym rynku Unii Europejskiej.