Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Patisony

18 września 2008
Rozpoczął się sezon na patisony. Na Dolnym Śląsku jeszcze nigdy nie było tak obfitych zbiorów. Rolnicy z okolic Ścinawy uprawiają patisony dla pobliskiego zakładu. To w tej chwili jedna z najbardziej opłacalnych roślin - twierdzą.

W Ścinawie codziennie z taśmy schodzi 35 tysięcy słoików marynaty. 8 lat temu prezes zaryzykował i sprowadził nasiona patisona z instytutu warzywnictwa w Waszyngtonie.

Żółte patisony znakomicie czują się na dolnym Śląsku. Udają się nawet na słabych glebach. W tym roku bez uszczerbku wytrzymał susze. a co najważniejsze zakład kontaktuje cały zbiór.

Pan Stanisław nie tylko sam uprawia patisony, ale jeszcze namówił kolegów i założył punkt skupu. Teraz firma sama odbiera od niego warzywa: cały zbiór z 11 hektarów.

Zysk z hektara rolnicy szacują na 6 do 8 tysięcy złotych przy plonach średnio 12 ton z ha. To jednak roślina dla pracowitych i wytrwałych.

Maleńkie owoce zbierać trzeba nawet co drugi dzień. W szczycie sezonu na jednym hektarze plantacji pracować musi 10 osób.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę