Wśród odmian wpisanych do Rejestru w roku bieżącym 5 to odmiany zagraniczne:
Pozostałe to odmiany hodowli polskiej:
Aristos (DE) – odmiana przydatna na cele młynarsko-piekarskie (B). Mrozoodporność bardzo mała, co powinno ograniczyć uprawę do rejonów klimatycznie łagodniejszych. Ocena zdrowotności korzystna: odporność na rdzę źdźbłową duża, na rdzę brunatną i septoriozę liści dość duża, na pozostałe choroby średnia. Rośliny dość wysokie o małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni, również średnia odporność na porastanie w kłosach.
Odmiana o bardzo dużej masie 1000 nasion, dobrym wyrównaniu i średniej gęstości w stanie zsypnym. Liczba opadania duża do bardzo dużej, zawartość białka średnia. Dość duża zawartość glutenu o dobrej do bardzo dobrej jakości. Mała szklistość ziarna (ziarno mączyste). Wydajność ogólna mąki dość dobra.
Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki bardzo dobra. Przyrost plonu
przy wysokim poziomie agrotechniki mniejszy od innych odmian. Tolerancja na
zakwaszenie gleby średnia.
Przedstawicielem hodowcy jest Saaten-Union
Polska.
Rapsodia (GB) –
odmiana pastewna (C) o bardzo małej mrozoodporności. Odporność na choroby
zróżnicowana: na rdzę brunatną duża do bardzo dużej, na septoriozę liści duża,
na mączniaka, rdzę źdźbłową i choroby podstawy źdźbła dość duża; dość mała na
septoriozę plew, a mała na fuzariozę kłosów. Rośliny tej odmiany są bardzo
niskie o dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość wczesny,
dojrzewania średni. Średnia odporność na porastanie w kłosach.
Mała masa 1000
ziarn, a wyrównanie dość słabe. Duża liczba opadania, a zawartość białka
średnia; dość słaby wskaźnik sedymentacji.
Odmiana nieprzydatna na cele młynarsko-piekarskie.
Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki bardzo dobra, wyróżniająca, a
przyrost plonu na wysokim poziomie agrotechniki przeciętny. Odmiana o średniej
tolerancji na zakwaszenie gleby.
Przedstawiciel hodowcy – “Piast” HR Łagiewniki.
Rubens (FR) – odmiana przydatna na cele młynarsko-piekarskie (A) o
małej mrozoodporności. Zróżnicowana odporność na choroby grzybowe: na mącznika i
rdzę brunatną – duża, na septoriozy i fuzariozę kłosów – średnia, dość mała na
rdzę źdźbłową i choroby podstawy źdźbła. Rośliny niskie o dużej odporności
na wyleganie o wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania. Odporność na
porastanie w kłosach mała; pewna skłonność do osypywania się
ziarna.
Odmiana o bardzo małej masie 1000 ziarn, słabym wyrównaniu i średniej
gęstości w stanie zsypnym oraz bardzo dużej liczbie opadania. Zawartość białka
średnia, glutenu dość duża o dobrej do bardzo dobrej jakości. Szklistość ziarna
mała (ziarno mączyste); wydajność ogólna mąki dość dobra.
Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki
dość dobra do dobrej; przy wysokim poziomie agrotechniki przyrost plonu
przeciętny. Tolerancja na zakwaszenie gleby średnia.
Przedstawiciel hodowcy – Centrala Nasienna Środa Śląska.
Slade (DE) – odmiana przydatna na cele
młynarsko-piekarskie szczególnie do wypieku ciastek (K) o bardzo małej
mrozoodporności i zróżnicowanej odporności na choroby grzybowe: na rdzę brunatną
duża do bardzo dużej, na mączniaka i septoriozę liści duża, na choroby podstawy
źdźbła dość duża, na rdzę źdźbłową, septoriozę plew i fuzariozę kłosów – dość
mała. Rośliny bardzo niskie o dość dużej odporności na wyleganie, o dość późnym
terminie kłoszenia i dojrzewania. Odporność na porastanie w kłosie średnia. Dość
mała masa 1000 ziarn i dość słabe wyrównanie, a gęstość w stanie zsypnym mała do
bardzo małej. Duża liczba opadania. Zawartość białka średnia do dość małej,
ziarno mączyste. Wydajność ogólna mąki przy przemiale standardowym dość mała.
Zaliczona do grupy technologicznej ciastkowej ponieważ spełnia jej wymagani m.in.
wodochłonność, oporność ciasta na rozciąganie, rozciągliwość ciasta, energia
ciasta.
Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki bardzo
dobra, a przyrost plonu na wysokim poziomie agrotechniki przeciętny. Dość mała
tolerancja na zakwaszenie gleby.
Przedstawiciel hodowcy – “Piast” HR Łagiewniki.
Trend (DE) – odmiana przydatna na cele młynarsko-piekarskie (A) o
bardzo małej mrozoodporności. Odporność na choroby: na mączniaka, septoriozę
plew, fuzariozę kłosów i rdzę źdźbłową średnia, na septoriozę liści i rdzę
brunatną dość mała, na choroby podstawy źdźbła mała. Rośliny niskie o dużej
odporności na wyleganie o wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania i dość małej
odporności na porastanie w kłosach. Dość duża masa 1000 ziarn, średnie
wyrównanie i mała gęstość w stanie zsypnym. Liczba opadania bardzo duża,
zawartość białka średnia, zawartość glutenu dość duża o dobrej do bardzo
dobrej jakości. Szklistość ziarna dość duża, a wydajność ogólna mąki
średnia.
Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki bardzo
dobra, a przyrost plonu na wysokim poziomie agrotechniki przeciętny. Dość mała
tolerancja na zakwaszenie gleby.
Przedstawiciel hodowcy – Lochow-Petkus Polska.
Kobiera – odmiana przydatna na cele
młynarsko-piekarskie (B) o dość dużej mrozoodporności. Odporność na choroby: na
rdzę źdźbłową duża, na septoriozę plew i fuzariozę kłosów dość duża, mączniaka i
septoriozę liści średnia, na choroby podstawy źdźbła dość mała, na rdzę brunatną
mała. Średnia ocena dla wysokości roślin, odporności na wyleganie, terminu
kłoszenia i dojrzewania oraz odporności na porastanie w kłosach. Masa 1000 ziarn
mała, wyrównanie dość słabe, gęstość ziarna w stanie zsypnym średnia. Liczba
opadania bardzo duża, średnia zawartość białka i duża zawartość glutenu o
dość dobrej jakości. Szklistość ziarna dość duża; wydajność ogólna mąki
dobra.
Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki średnia, a
w rejonach północno- i środkowowschodnich dobra. Przyrost plonu na wysokim
poziomie agrotechniki większy od innych odmian. Średnia tolerancja na
zakwaszenie gleby.
Hodowca – HRR “Nasiona Kobierzyc” Kobierzyce.
Nadobna – odmiana przydatna na cele
młynarsko-piekarskie (B) o małej mrozoodporności. Odporność na choroby: na rdzę
źdźbłową dość duża, na mączniaka i rdzę brunatną średnia, na septoriozy i
fuzariozę kłosów średnia do małej, na choroby podstawy źdźbła mała. Rośliny dość
wysokie o średniej odporności na wyleganie, wczesnym terminie kłoszenia i dość
wczesnym dojrzewania. Odporność na porastanie w kłosie mała z pewną skłonnością
do osypywania się ziarna.
Masa 1000 ziarn mała do dość małej, wyrównanie
i gęstość w stanie zsypnym średnie. Liczba opadania duża,
zawartość białka średnia, glutenu dość mała o dobrej jakości.
Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki dość dobra
do dobrej, w rejonach południowo-wschodnich bardzo dobra. Przyrost plonu na
wysokim poziomie agrotechniki większy od innych odmian, tolerancja na
zakwaszenie gleby dość duża.
Hodowca – PHR Tulce.
Rywalka
– odmiana przydatna na cele młynarsko-piekarskie (A) o średniej
mrozoodporności. Odporność na choroby przeciętna, jedynie na mączniaka dość mała. Rośliny o średniej wysokości
i dość dużej odporności na wyleganie oraz dość późnym
terminie kłoszenia i dojrzewania. Odporność na porastanie w kłosie dość
duża.
Masa 1000 ziarn dość duża, wyrównanie dość dobre, gęstość w stanie zsypnym dość duża. Liczba opadania bardzo duża, zawartość białka dość duża, glutenu duża, a jego jakość dobra do bardzo dobrej.
Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki nieco poniżej średniej, lepsza
w rejonach południowo-wschodnich. Przyrost plonu na wysokim poziomie
agrotechniki przeciętny, a tolerancja na zakwaszenie gleby średnia.
Hodowca – HR Strzelce.
Porównanie niektórych cech nowych odmian pszenicy.
odmiana |
mrozoodporność* |
plon ziarna (dt) |
wysokość roślin (cm) |
MTZ (g) |
zawartość białka (%s.m.) |
Wzorzec |
- |
73,6 |
94 |
46,4 |
14,1 |
odchylenie od wzorca | |||||
Korweta |
3,5 |
-4,1 |
8 |
-0,5 |
0,4 |
Clever |
1,5 |
5,8 |
-12 |
-3,5 |
-0,2 |
Kobra |
4,0 |
-1,9 |
-3 |
1,1 |
-0,1 |
Tonacja |
7,5 |
0,0 |
6 |
2,9 |
0,0 |
Rubens (FR) |
3,0 |
-0,2 |
-6 |
-6,6 |
-0,2 |
Aristos (DE) |
1,5 |
3,2 |
7 |
7,0 |
0,0 |
Slade (DE) |
1,5 |
4,8 |
-13 |
-1,4 |
-0,6 |
Trend (DE) |
1,5 |
3,4 |
-9 |
1,7 |
-0,2 |
Rapsodia(GB) |
1,5 |
7,4 |
-15 |
-1,3 |
-0,8 |
Rywalka |
5,0 |
-4,5 |
6 |
2,3 |
0,5 |
Kobiera |
6,0 |
-2,6 |
1 |
-3,0 |
-0,5 |
Nadobna |
2,5 |
-0,1 |
8 |
-2,0 |
-0,6 |
- wzorzec stanowi średnia dla odmian: Korweta, Clever, Kobra,
Tonacja
-* mrozoodporność wg skali 90o
Opracowano na podstawie materiałów
COBORU