Od 1 lipca br. obowiązują dostosowane do przepisów wspólnotowych normy jakości handlowej dla owoców i warzyw. Jedną z najistotniejszych zmian przewidzianych w nowelizacji do rozporządzenia (WE) nr 1580/2007 jest ograniczenie zakresu tzw. szczegółowych norm handlowych określających m.in. kształty i rozmiary niektórych owoców i warzyw. Nowe przepisy przewidują, że szczegółowe normy handlowe będą obejmowały produkty najważniejsze z punktu widzenia wartości ich obrotu w handlu wewnątrz i pozawspólnotowym.
Do tej pory normy te obowiązywały wobec 36. gatunków owoców i warzyw. Szczegółowe normy handlowe, dla ww. gatunków określone są w części B załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1221/2008.
Dla pozostałych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku owoców i warzyw stosuje się ogólną normę handlową. Szczegóły ogólnej normy handlowej określone są w części A załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1221/2008.
W życie weszły też przepisy przewidujące dodatkowe wyłączenia ze stosowania standardów jakości handlowej, w przypadku gdy:
- produkty są wyraźnie oznaczone słowami: "przeznaczone do przetworzenia" lub "do spożycia przez zwierzęta" lub innym równoważnym sformułowaniem, jeśli przeznaczane są dla przemysłu przetwórczego lub do spożycia przez zwierzęta lub na inne cele pozażywnościowe lub gdy:
- produkty, które zostały poszatkowane lub przycięte w celu przygotowania ich do bezpośredniego spożycia lub wykorzystania w kuchni; Wyłączono także z obowiązku przestrzegania wymagań określonych w ogólnej normie handlowej w odniesieniu do grzybów (z wyjątkiem grzybów hodowlanych, np. pieczarek), kaparów, migdałów, orzechów oraz szafranu.